Duurzaamheid

Sportorganisatie Le Champion, organisator van de TCS Amsterdam Marathon, wil bijdragen aan een gezonde en actieve samenleving en een gezonde leefstijl voor mensen van alle leeftijden, door ze te inspireren en te enthousiasmeren om te sporten en te bewegen. Met deze doelstelling wordt ook direct een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevordering van duurzaamheid. Verder streven wij ernaar de evenementen zo duurzaam mogelijk te organiseren en in te zetten voor goede doelen. Op deze pagina vind je meer informatie over duurzaamheid tijdens de TCS Amsterdam Marathon.
 
Door verduurzaming tijdens het evenement vergroten wij de positieve en minimaliseren de negatieve, impact van de eigen bedrijfsvoering. Le Champion heeft als doel elk evenement te verduurzamen en verwacht dit ook van haar partners.

Duurzaamheidsacties tijdens het evenement

Grondstoffen/afval
  • Tijdens de TCS Amsterdam Marathon zijn er veel deelnemers en toeschouwers aanwezig. Om hen zo goed mogelijk het (zwerf)afval te laten scheiden zijn de afvalbakken voorzien van een duidelijke signing. Ook zal er een Le Champion Green Team aanwezig zijn. Zij zullen waarborgen dat (zwerf)afval opgeruimd en gescheiden ingezameld wordt. Alle betrokken leveranciers worden vooraf geïnformeerd over deze belangen.
  • Rondom het Olympisch Stadion geldt er een statiegeldsysteem op harde plastic bekers.
  • Het Official Mizuno Raceshirt wordt sinds 2021 niet meer per stuk in plastic verpakt.
  • Dixi maakt alleen gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.
  • Op het parcours krijgen deelnemers onderweg bij een verzorgingspost eten/drinken uitgedeeld. Bij de keuze van deze producten wordt er gekozen voor zo min mogelijk verpakking. Indien er toch verpakkingsmateriaal is, wordt het afval monostroom ingezameld.
  • Langs het parcours vind je na elke twee kilometer (direct naast de kilometerborden) zwarte afvalbakken voor het weggooien van gelletjes of ander afval.
Mobiliteit
  • Deelnemers en supporters worden gestimuleerd zoveel mogelijk met de fiets of met het openbaar vervoer te reizen.
  • Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale leveranciers om het aantal reisbewegingen te beperken.
  • De logistieke operatie van het evenement wordt vooraf zorgvuldig gepland, zodat ook daarin alleen de noodzakelijke reisbewegingen plaatsvinden. 
Energie
  • Verzorgingsposten en cateringpunten worden zoveel mogelijk ingericht op plekken waar gebruik gemaakt kan worden van vaste stroom- en waterpunten. Indien er geen vast stroompunt beschikbaar is, wordt er gebruik gemaakt van een mobiele batterij of een hernieuwbare en fossielvrije brandstof.
  • Indien er verlichting nodig is, wordt zo veel mogelijk gebruikgemaakt van LED-verlichting.
Food & Drinks
  • Rondom het stadion is er gratis leidingwater beschikbaar voor de deelnemers.
  • De aanwezige voorraadproducten wordt eerst zoveel mogelijk opgemaakt, voordat er ingekocht wordt. Indien er na afloop van het evenement producten over zijn, zullen deze worden gedoneerd aan bijvoorbeeld de Voedselbank of het fruit aan een dierentuin.
  • Deelnemers, vrijwilligers en werknemers worden gestimuleerd om zelf voldoende eten en drinken mee te nemen.
  • Rondom het Olympisch Stadion zijn er diverse cateringpunten. Bij elke eerste consumptie wordt per beker een bedrag van € 0,50 aan statiegeld gevraagd. Bij een volgende bestelling wordt de lege beker ingeleverd. Bij vertrek kunnen lege bekers bij de bar worden ingeleverd en ontvangt de deelnemer € 0,50 fysiek terug.

Certificaten

In 2015 was de TCS Amsterdam Marathon, samen met de Dam tot Damloop, het eerste hardloopevenement van Nederland met het duurzaamheidscertificaat ‘Barometer duurzaam organiseren’ van de Stichting Duurzaam Organiseren.

In 2021 heeft de TCS Amsterdam Marathon het certificaat Future Proof Festival behaald.