Duurzaamheid

Sportorganisatie Le Champion, organisator van de TCS Amsterdam Marathon, wil bijdragen aan een gezonde en actieve samenleving en een gezonde leefstijl voor mensen van alle leeftijden, door ze te inspireren en te enthousiasmeren om te sporten en te bewegen. Met deze doelstelling wordt ook direct een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevordering van duurzaamheid. Verder streven wij ernaar de evenementen zo duurzaam mogelijk te organiseren en in te zetten voor goede doelen. Op deze pagina vind je meer informatie over duurzaamheid tijdens de TCS Amsterdam Marathon.
 
Door verduurzaming tijdens het evenement vergroten wij de positieve en minimaliseren de negatieve, impact van de eigen bedrijfsvoering. Le Champion heeft als doel elk evenement te verduurzamen en verwacht dit ook van haar partners. Hiervoor is de samenwerking opgezocht met De Groene Lobby - zij ondersteunen Le Champion met het nemen van concrete acties en het monitoren van de voetafdruk van de TCS Amsterdam Marathon. Een greep uit de acties die dit jaar worden genomen, is hieronder te vinden. 

Duurzaamheidsacties tijdens het evenement

Grondstoffen/afval
 • Het start- en finishgebied is afvalvrij! Dat betekent dat al het 'afval' dat vrijkomt bij bezoekers en deelnemers gerecycled wordt. Bezoekers en deelnemers brengen hun afval naar één van de Recyclehubs - waar het afval van hen wordt gescheiden in één van de verschillende stromen (GFT, PMD, koffiebekers, papier/karton, statiegeld en restafval). Deze stromen worden ingezameld door Oscar Circulair en tot nieuwe grondstoffen gemaakt. 
 • Er lopen Cleanteams rond in het start- en finishgebied. Zij zullen waarborgen dat (zwerf)afval wordt opgeruimd en naar de Recyclehub wordt gebracht. Zo belandt het in ieder geval niet op straat. 
 • De lunchpakketten voor de vrijwilligers komen in papieren zakjes i.p.v. plastic zakjes. 
 • Het Official Mizuno Raceshirt wordt sinds 2021 niet meer per stuk in plastic verpakt.
 • Op één van de verzorgingsposten onderweg wordt een pilot gedraaid door hier alleen biologisch afbreekbare bekers te gebruiken, gemaakt van rietsuiker. 
 • Dixi maakt alleen gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.
 • Op het parcours krijgen deelnemers onderweg bij een verzorgingspost eten/drinken uitgedeeld. Bij de keuze van deze producten wordt er gekozen voor zo min mogelijk verpakking.
 • Langs het parcours vind je na elke twee kilometer (direct naast de kilometerborden) zwarte afvalbakken voor het weggooien van gelletjes of ander afval.
Mobiliteit
 • Deelnemers en supporters worden gestimuleerd zoveel mogelijk met de fiets of met het openbaar vervoer te reizen.
 • Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale leveranciers om het aantal reisbewegingen te beperken.
 • De logistieke operatie van het evenement wordt vooraf zorgvuldig gepland, zodat ook daarin alleen de noodzakelijke reisbewegingen plaatsvinden. 
Energie
 • De bogen, verzorgingsposten en cateringpunten worden zoveel mogelijk ingericht op plekken waar gebruik gemaakt kan worden van vaste stroom- en waterpunten. Indien er geen vast stroompunt beschikbaar is, wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van een mobiele batterij. Indien dit niet mogelijk is, zal er gebruikt worden gemaakt van een hernieuwbare en fossielvrije brandstof.
 • Indien er verlichting nodig is, wordt er zo veel mogelijk gebruikgemaakt van LED-verlichting.
Food & Drinks
 • Rondom het stadion is er gratis leidingwater beschikbaar voor de deelnemers.
 • De aanwezige voorraadproducten wordt eerst zoveel mogelijk opgemaakt, voordat er ingekocht wordt. Indien er na afloop van het evenement producten over zijn, zullen deze worden gedoneerd aan bijvoorbeeld de Voedselbank of het fruit aan een dierentuin.
 • Deelnemers, vrijwilligers en werknemers worden gestimuleerd om zelf voldoende eten en drinken mee te nemen.
 • Rondom het Olympisch Stadion zijn diverse cateringpunten te vinden. Bij elke eerste consumptie in een beker, wordt een bedrag van € 1,00 betaald. Bij een volgende bestelling lever je de lege beker in en betaal je alleen voor het drankje. Bij vertrek kunnen lege bekers bij de bar worden ingeleverd, vanuit duurzaamheid kunnen deze dan worden hergebruikt.

Certificaten

In 2015 was de TCS Amsterdam Marathon, samen met de Dam tot Damloop, het eerste hardloopevenement van Nederland met het duurzaamheidscertificaat ‘Barometer duurzaam organiseren’ van de Stichting Duurzaam Organiseren.

In 2021 heeft de TCS Amsterdam Marathon het certificaat Future Proof Festival behaald.