TCS MarathonTCS Marathon

De hoofdafstand tijdens de TCS Amsterdam Marathon is de TCS Marathon. Geniet van wereldstad Amsterdam en loop langs de meest aantrekkelijke passages van de hoofdstad. 

Het parcours in Amsterdam staat bekend om het vlakke, snelle en historische karakter. De start en finish vinden plaats in het historische Olympisch Stadion. Dit laat elk jaar weer een onvergetelijke indruk achter, met dank aan de aanwezigheid van de supporters op de ere- en marathontribune. Het parcours van de Marathon volgt een deel van het parcours van de Olympische Spelen in 1928 langs de Amstel, langs statige herenhuizen en enige molens. Dit landelijke traject biedt fraaie uitzichten (onder meer op de Arena) en geeft een indruk van de enorme bedrijvigheid die dagelijks op de Amstel heerst.

Het parcours leidt de deelnemers vlak langs de binnenstad van Amsterdam en kent vele hoogtepunten, die een aparte sightseeing tour ook meer dan waard zijn. Een aantal van de meest aantrekkelijke passages kun je hier lezen.

Start

Start
De TCS Marathon start om 09.00 uur.

Startvakken
De startvakken zijn op het veld in het Olympisch Stadion. Na binnenkomst via de marathonpoort kom je op het veld en word je verwezen naar het juiste startvak. De startvakken zijn ingedeeld naar de verwachte eindtijd. De kleur op jouw startnummer correspondeert met de kleur van jouw startvak.
 
De toegang via de marathonpoort is om 8.15 uur open. Je dient uiterlijk om 8.50 uur op het veld te zijn, na deze tijd is de toegang tot het stadion afgesloten. In ieder startvak is een beperkt aantal toiletten, we adviseren gebruik te maken van de toiletten buiten het Olympisch Stadion.

Kleur startvak Verwachte eindtijd
Wit Geïnviteerden en atleten tot en met 2.40 uur
NK marathon deelnemers: Mannen Senioren, M35, M40, M45, M50, M55, Vrouwen Senioren
Geel Atleten met eindtijd tussen 2.41 en 3.00 uur
NK Marathon deelnemers: M60, M65, M70, M75, V35, V40, V45, V50, V55, V60, V65
Roze Atleten met eindtijd tussen 3.01 en 3.30 uur
Oranje Atleten met eindtijd tussen 3.31 en 4.00 uur
Groen Atleten met eindtijd tussen 4.01 en 4.30 uur
Blauw Atleten met eindtijd tussen 4.31 en 6.00 uur

Bekijk hier de indeling van de startvakken en de plattegrond van het startgebied. 

Kledinginname
De kledinginname van de TCS Marathon vindt plaats in tenten rondom het Olympisch Stadion. Er kan géén kleding worden achtergelaten in het stadion. Dit wordt direct na de start verwijderd. De kledinginname is geopend van 8.00 tot 17.00 uur.

Parcours

Hoogteprofiel
Bekijk hier het hoogteprofiel van het parcours van de TCS Marathon.
Verzorgingsposten
Langs het parcours tref je een aantal spons- en verzorgingsposten aan. Hieronder lees je wat er waar aanwezig is en in welke volgorde het uitgedeeld wordt. Op de verzorgingsposten zijn tevens toiletten en medische posten aanwezig.
Afstand AA Drink Iso Lemon Water Bananen Sponzen
5 KM
X X
X
10 KM X X X X
16 KM X X X X
20 KM X X X X
26 KM X X X X
30 KM X X X X
32 KM
X
X
35 KM X X X X
38 KM X X X X
40 KM
X
X
Finish X X X
AA Drink Iso Lemon
  • Een Isotone sportdrank met een snelle hydratatie die speciaal is ontwikkeld om de vocht- en energiebalans tijdens de inspanning op peil te houden.
  • De vitamines B3, E, B5, B6 en H ondersteunen het afweersysteem en de stofwisseling.

De AA Drink Iso Lemon wordt onderweg uitgedeeld in bekers van 0,15L. Bij de finish ontvangen de deelnemers een flesje AA Drink Iso Lemon van 0,33L.

Let op! Er zijn geen energie bars/gelletjes aanwezig bij de verzorgingsposten, deze dien je dus (indien gewenst) zelf mee te nemen.
Tijdslimiet en klokken TCS Marathon
De tijdslimiet voor de TCS Marathon is 6 uur. Je hebt tot 17.00 uur de tijd om de TCS Marathon te volbrengen, daarna sluit de finish in het Olympisch Stadion. Je dient onderstaande km-punten voor genoemde tijd te zijn gepasseerd.

  • 5 km - 10.12 uur
  • 10 km - 10.54 uur
  • 15 km - 11.36 uur
  • 20 km - 12.19 uur
  • 25 km - 13.01 uur
  • 42,195 km - 17.00 uur

Lopers die op basis van het passeertijdenschema worden ingehaald door de bezemwagen en dus de gestelde tijdslimiet zullen gaan overschrijden, worden gevraagd hun race te beëindigen en uit veiligheids- en gezondheidsredenen plaats te nemen in de bezemwagen. Mocht je, ondanks het verzoek, toch besluiten jouw race voort te zetten, dan doe je dit op eigen risico. Het parcours wordt immers, na het passeren van de bezemwagen, weer vrijgegeven voor al het wegverkeer. Tevens worden de verzorgingsposten opgeruimd en is het niet meer mogelijk om in het Olympisch Stadion te finishen. Mocht je uit de race worden gehaald, dan kom je niet in aanmerking voor een medaille.

Kilometeraanduiding en tijdregistratie
Bij de marathon staan bij de start en op diverse km punten digitale klokken. Iedere 5 km wordt jouw tijd geregistreerd en op ieder km-punt staat een bord.

Finish

De finish is in het Olympisch Stadion voor de eretribune. Na de finish ontvang je jouw medaille en warmtevel (indien nodig). Ook is hier water beschikbaar. Wij verzoeken je na het passeren van de finishlijn direct door te lopen. Buiten het Olympisch Stadion krijg je bij de verzorgingspost banaan en een flesje AA Drink.​​​​
Medaille
Iedere deelnemer ontvangt na de finish een medaille. Deze medaille kun je na afloop nog specialer maken door deze te personaliseren met jouw naam en prestatie. De stand vind je bij de brug tussen het Olympisch Stadion en Sporthallen Zuid. Indien je dit bij inschrijving besteld hebt, staat er een medaille symbool op je startnummer. Ter plekke kost het € 10,-.

NK Marathon

De Atletiekunie heeft het Nederlands kampioenschap officieel toegewezen aan de TCS Amsterdam Marathon 2022. De prijsuitreiking voor het NK marathon vindt om 12.00 uur voor de mannen en om 12.10 uur voor de vrouwen plaats op het veld in het Olympisch Stadion, na de internationale prijsuitreiking. Voor de categorieën masters is de prijsuitreiking om 13.30 uur op het Olympisch Plein. Het Olympisch Plein bevindt zich tegenover de internationale vlaggenparade en de I Amsterdam letters.
 
Tijdens de TCS Amsterdam Marathon kunnen atleten de officieuze uitslagen vinden in de race app.

Alles over het NK Marathon