TCS MarathonTCS Marathon
TCS Marathon

De hoofdafstand tijdens de TCS Amsterdam Marathon is de TCS Marathon. Geniet van wereldstad Amsterdam en loop langs de meest aantrekkelijke passages van de hoofdstad. 

Het parcours in Amsterdam staat bekend om het vlakke, snelle en historische karakter. De start en finish vinden plaats in het historische Olympisch Stadion. Dit laat elk jaar weer een onvergetelijke indruk achter, met dank aan de aanwezigheid van de supporters op de ere- en marathontribune. Het parcours van de Marathon volgt een deel van het parcours van de Olympische Spelen in 1928 langs de Amstel, langs statige herenhuizen en enige molens. Dit landelijke traject biedt fraaie uitzichten (onder meer op de Arena) en geeft een indruk van de enorme bedrijvigheid die dagelijks op de Amstel heerst.

Het parcours leidt de deelnemers vlak langs de binnenstad van Amsterdam en kent vele hoogtepunten, die een aparte sightseeing tour ook meer dan waard zijn. Een aantal van de meest aantrekkelijke passages kun je hier lezen.

Start

Starttijd: 09.00 - 09.30 uur
Start Area A: Olympisch Stadion (15.000 lopers)
Start Area B: Stadionweg (5.000 lopers)
Tijdslimiet: 6 uur
Start Area A Olympisch Stadion
Start Area A is op het veld in het Olympisch Stadion. Na binnenkomst via de marathonpoort kom je op het veld en word je verwezen naar de juiste start wave. De start waves zijn ingedeeld op basis van verwachte eindtijd. De kleur op jouw startnummer correspondeert met de kleur van jouw start wave.

De toegang via de marathonpoort is om 07.45 uur open. Start wave 3 (roze) en wave 4 (oranje) zijn ook toegankelijk via de toegangstrappen aan de buitenzijde van het stadion. Ga je van start in Wave 1 (wit) of Wave 2 (geel)? Dan dien je uiterlijk om 08.50 uur op het veld te zijn.

Bekijk het tabel hieronder voor jouw verwachte starttijd. Het kan tot 09:30 uur duren voordat je daadwerkelijk van start gaat. In de startvakken is voldoende ruimte om in beweging te blijven. 

Start Area B Stadionweg
Start Area B is op de Stadionweg, direct naast het Olympisch Stadion. De start waves zijn ingedeeld op basis van verwachte eindtijd. De kleur op jouw startnummer correspondeert met de kleur van jouw start wave. De toegang naar de start waves is vanaf 08.00 uur open. 
Wave Kleur Verwachte eindtijd Starttijd Area A Starttijd Area B
Wave 1 Wit Genodigden en atleten tot 2.40 uur
09.00 uur 09.00 uur
Wave 2 Geel Atleten met eindtijd van 2.40 tot 3.00 uur        
09.00 uur 09.00 uur
Wave 3 Roze Atleten met eindtijd van 3.00 tot 3.30 uur 09.05 uur 09.05 uur
Wave 4  Oranje Atleten met eindtijd van 3.30 tot 4.00 uur 09.12 uur 09.12 uur
Wave 5 Groen Atleten met eindtijd van 4.00 tot 4.30 uur 09.25 uur 09.25 uur
Wave 6 Blauw Atleten met eindtijd van 4.30 tot 6.00 uur 09.30 uur 09.30 uur
Bekijk hier de plattegrond van Start Area A en B en de startvakken voor de marathon.
Kledinginname
De kledinginname voor starters in Area A vindt plaats in tenten rondom het Olympisch Stadion, openingstijden: 07:30 - 17:00.
Voor de starters in Area B vindt de kledinginname plaats in tenten op het Stadionplein, openingstijden: 07:45 - 17:00.
De kledinginname is gratis en op eigen risico. 

Parcours

Hoogteprofiel
Bekijk hier het hoogteprofiel van het parcours van de TCS Marathon.
Verzorgingsposten
Langs het parcours tref je een aantal spons- en verzorgingsposten aan. Hieronder lees je wat er waar aanwezig is en in welke volgorde het uitgedeeld wordt. Op de verzorgingsposten zijn tevens toiletten en medische posten aanwezig.

Het is niet mogelijk voor deelnemers om voeding (bidons e.d.) via de organisatie te laten bezorgen op de verzorgingsposten. 
                 
Afstand AA Drink Iso Lemon Water Bananen Sponzen
5 KM

11,5 KM


15,5 KM20 KM26 KM31 KM33 KM35 KM38,5 KM40,5 KMFinish


AA Drink Iso Lemon
  • Een Isotone sportdrank met een snelle hydratatie die speciaal is ontwikkeld om de vocht- en energiebalans tijdens de inspanning op peil te houden.
  • De vitamines B3, E, B5, B6 en H ondersteunen het afweersysteem en de stofwisseling.

De AA Drink Iso Lemon wordt onderweg uitgedeeld in bekers van 0,15L. Bij de finish ontvangen de deelnemers een flesje AA Drink Iso Lemon van 0,33L.

Let op! Er zijn geen energie bars/gelletjes aanwezig bij de verzorgingsposten, deze dien je dus (indien gewenst) zelf mee te nemen.
Tijdslimiet en klokken TCS Marathon
De tijdslimiet voor de TCS Marathon is 6 uur. Je hebt tot 17.00 uur de tijd om de TCS Marathon te volbrengen, daarna sluit de finish in het Olympisch Stadion. Je dient onderstaande km-punten voor genoemde tijd te zijn gepasseerd.

  • 5 km - 10.12 uur
  • 10 km - 10.54 uur
  • 15 km - 11.36 uur
  • 20 km - 12.19 uur
  • 25 km - 13.01 uur
  • 42,195 km - 17.00 uur

Lopers die op basis van het passeertijdenschema worden ingehaald door de bezemwagen en dus de gestelde tijdslimiet zullen gaan overschrijden, worden gevraagd hun race te beëindigen en uit veiligheids- en gezondheidsredenen plaats te nemen in de bezemwagen. Mocht je, ondanks het verzoek, toch besluiten jouw race voort te zetten, dan doe je dit op eigen risico. Het parcours wordt immers, na het passeren van de bezemwagen, weer vrijgegeven voor al het wegverkeer. Tevens worden de verzorgingsposten opgeruimd en is het niet meer mogelijk om in het Olympisch Stadion te finishen. Mocht je uit de race worden gehaald, dan kom je niet in aanmerking voor een medaille.

Kilometeraanduiding en tijdregistratie
Bij de marathon staan bij de start en op diverse km punten digitale klokken. Iedere 5 km wordt jouw tijd geregistreerd en op ieder km-punt staat een bord.

Finish

De finish is in het Olympisch Stadion voor de eretribune. Na de finish ontvang je jouw medaille en warmtevel (indien nodig). Ook is hier water beschikbaar. Wij verzoeken je na het passeren van de finishlijn direct door te lopen. Buiten het Olympisch Stadion krijg je bij de verzorgingspost banaan en een flesje AA Drink.​​​​
Medaille
Iedere deelnemer ontvangt na de finish een medaille. Deze medaille kun je na afloop nog specialer maken door deze te personaliseren met jouw naam en prestatie. De stand vind je bij de brug tussen het Olympisch Stadion en Sporthallen Zuid. Indien je dit bij inschrijving besteld hebt, staat er een medaille symbool op jouw startnummer. Ter plekke kost het € 12,-.

NK Marathon

De Atletiekunie heeft het Nederlands kampioenschap officieel toegewezen aan de TCS Amsterdam Marathon 2022. De prijsuitreiking voor het NK marathon vindt om 11.35 uur voor de mannen en om 12.15 uur voor de vrouwen plaats op het veld in het Olympisch Stadion, na de internationale prijsuitreiking. Voor de categorieën masters is de prijsuitreiking om 13.30 uur op het Businessplein bij het Amsterdamse Proeflokaal.
 
Tijdens de TCS Amsterdam Marathon kunnen NK-deelnemers de officieuze uitslagen vinden in de race app.

Alles over het NK Marathon