TCS Marathon

De TCS Marathon vindt plaats op zondag 18 oktober. Het inschrijfgeld bedraagt € 80,00 (inclusief officieel Mizuno Raceshirt). 

Parcours

Het parcours in Amsterdam staat bekend om het vlakke, snelle en historische karakter. De start en finish vinden plaats in het historische Olympisch Stadion. Dit laat elk jaar weer een  onvergetelijke indruk achter, met dank aan de aanwezigheid van de supporters op de ere- en marathontribune. Het parcours van de Marathon volgt een deel van het parcours van de Olympische Spelen in 1928 langs de Amstel, langs statige herenhuizen en enige molens. Dit landelijke traject biedt fraaie uitzichten (onder meer op de Arena) en geeft een indruk van de enorme bedrijvigheid die dagelijks op de Amstel heerst.

Het parcours leidt de deelnemers vlak langs de binnenstad van Amsterdam en kent vele hoogtepunten, die een aparte sightseeing tour ook meer dan waard zijn. Een aantal van de meest aantrekkelijke passages kun je hier lezen.

Start en finish

Start
De TCS Marathon start om 09.30 uur.

Finish
De finish is in het Olympisch Stadion, voor de eretribune, waar het publiek gratis kan plaatsnemen. Na de finish ontvang je een medaille en warmtevel (indien nodig). Buiten het Olympisch Stadion krijg je bij de verzorgingspost fruit en een flesje Isostar. Wij verzoeken je na het passeren van de finishlijn direct door te lopen. 

Medaille
Iedere deelnemer ontvangt na de finish een medaille. Deze medaille kun je na afloop nog specialer maken door deze te personaliseren met jouw naam en prestatie. De stand vind je bij de brug tussen het Olympisch Stadion en Sporthallen Zuid. Indien je dit bij inschrijving besteld hebt, staat er een medaille symbool op je startnummer. Ter plekke kost het € 10,00.

Nederlands ontwerp
Voor het ontwerp van de medaille is gekozen voor een design van een Nederlandse producent. Koninklijke Begeer heeft een eeuwenlange ervaring in de ontwikkeling en productie van de mooiste herinneringen. Van medaille tot ambtsketen. Het vakmanschap is af te zien aan de kwaliteit en de uitstraling die ‘het handwerk’ aan het product mee geeft. De productie in Nederland zorgt voor een betrouwbare levertijd en een maatschappelijk verantwoord product dat met zo min mogelijk belasting voor het milieu wordt gerealiseerd. Als organisatie zijn we bijzonder trots op het ‘visitekaartje van de stad’ dat we hiermee afgeven aan de deelnemers.

Startvakken

De deelnemers aan de marathon dienen zich op te stellen in één van de startvakken. Deze startvakken zijn in het Olympisch Stadion. Na binnenkomst via de marathonpoort kom je op het veld en word je verwezen naar het juiste startvak. De startvakken zijn ingedeeld naar de verwachte eindtijd. Op de kleur van jouw startnummer correspondeert met de kleur van jouw startvak.

De toegang via de marathonpoort is om 8.15 uur open. Je dient uiterlijk om 9.15 uur in het Olympisch Stadion te zijn, na deze tijd zal de toegang tot het stadion worden afgesloten. In ieder startvak is een beperkt aantal toiletten, we adviseren gebruik te maken van de toiletten op het voorplein van het Olympisch Stadion. Er kan géén kleding worden achtergelaten in het stadion. Deze wordt direct na de start verwijderd.

Kleur startvak Verwachte eindtijd
Wit Geïnviteerden en atleten tot en met 2.40.00 uur 
NK Marathon deelnemers: mannen senioren, M35, M40, M45, M50, M55 en Vrouwen Senioren
Geel Atleten met een eindtijd tussen 2.40.01 en 3.00.00 uur 
NK Marathon deelnemers: M60, M65, M70, M75, V35, V40, V45, V50, V55, V60, V65
Roze Atleten met een eindtijd tussen 3.00.01 en 3.30.00 uur
Oranje Atleten met een eindtijd tussen 3.30.01 en 4.00.00 uur
Groen Atleten met een eindtijd tussen 4.00.01 en 4.30.00 uur
Blauw Atleten met een eindtijd tussen 4.30.01 en 6.00.00 uur

Bekijk hier de indeling van de startvakken en de plattegrond van het startgebied. 

Tijdslimiet en klokken TCS Marathon

De tijdslimiet voor de TCS Marathon is 6 uur. Je hebt tot 17.00 uur de tijd om de TCS Marathon te volbrengen, daarna sluit de finish in het Olympisch Stadion. Je dient onderstaande punten voor genoemde tijd te zijn gepasseerd.

 • 5 km  10.37 uur
 • 10 km 11.19 uur
 • 15 km 12.01 uur
 • 20 km 12.44 uur
 • 25 km 13.14 uur
 • 42,195 km 17.00 uur

Lopers die op basis van het passeertijdenschema worden ingehaald door de bezemwagen en dus de gestelde tijdslimiet zullen gaan overschrijden, worden gevraagd hun race te beëindigen en uit veiligheids- en gezondheidsredenen plaats te nemen in de bezemwagen. Mocht je, ondanks het verzoek, toch besluiten jouw race voort te zetten, dan doe je dit op eigen risico. Het parcours wordt immers, na het passeren van de bezemwagen, weer vrij gegeven voor al het wegverkeer. Tevens worden de verzorgingsposten opgeruimd en is het niet meer mogelijk om in het Olympisch Stadion te finishen. Mocht je uit de race worden gehaald, dan kom je dan niet in aanmerking voor een medaille.

Klokken en kilometerpunten
Bij de TCS Amsterdam Marathon staan bij de start en op de kilometerpunten 1, 2, 5, 10, 15, 20, 21,1, 25, 30, 35, 40 en 41 digitale klokken. Iedere 5 km wordt jouw tijd geregistreerd en op ieder km-punt staat een bord.

Verzorgingsposten

Verzorgingsposten
Langs het parcours tref je een aantal spons- en verzorgingsposten aan. Hieronder lees je wat er waar aanwezig is en in welke volgorde het uitgedeeld wordt. Op de verzorgingsposten zijn tevens toiletten en medische posten aanwezig.

Afstand Isostar Drink / Energy Bar / Energy Gel Water Bananen Sponzen
5 KM Isostar Drink en Energy Bar X   X
10 KM Isostar Drink en Energy Bar X   X
16 KM Isostar Drink, Energy Gel en Energy Bar X X X
20 KM Isostar Drink en Energy Gel X X X
26 KM Isostar Drink, Energy Gel en Energy Bar X X X
30 KM Isostar Drink en Energy Gel X X X
32 KM   X   X
35 KM Isostar Drink, Energy Gel en Energy Bar X X X
38 KM Isostar Drink en Energy Gel X X X
41 KM   X   X
Finish Finish Isostar Drink X X  

Isostar Hydrate & Perform poeder Lemon/Orange (Isostar Drink)

 • Een goede hydratatie. Wanneer het voor de inspanning wordt gedronken worden de vochtreserves geoptimaliseerd voor de start. Daarna, tijdens de inspanning, helpt het om de prestaties en uithouding te verbeteren. 
 • Uitstekende bron van energie.
 • Bron van calcium en magnesium die bijdragen tot de normale werking van spieren en tot een vermindering van vermoeidheid. 

Isostar Fast Hydration flesjes Lemon/Orange 500ml (finish Isostar Drink)

 • Snellere hydratatie. Beter recupereren na de training/wedstrijd. 
 • Uitstekende bron van energie. 
 • Voert microvoedingselementen aan, onder meer calcium en magnesium die bijdragen tot de goede spierwerking tijdens de inspanning en voor een goede recuperatie. 

High Energy bar Multifruits 25gr (Energy Bar)

 • Rijk aan vitamine B1, B2 PP, C en E 
 • B1 en PP helpen om de voedingsmiddelen om te zetten in energie
 • Vitamine C, E en B2 dragen bij tot de antiociderende bescherming van celbestanddelen
 • Bevatten weinig vetstoffen, voor een betere verteerbaarheid

Energy boosters Cola gels 20g (Energy gel) 

 • Rijk aan koolhydraten die onmiddellijk door het lichaam worden aangewend en dus worden gebruikt voor een dynamiserende werking. 
 • Bevat vitamine B1, B2, B6 en PP, helpen om voedingsstoffen om te zetten in energie. 

Onderweg wordt Isostar uitgedeeld in bekers (0,15). Bij de finish ontvangen alle deelnemers een flesje (0,33) Isostar. 

NK Marathon

Het Nederlands kampioenschap marathon vindt dit jaar plaats tijdens de TCS Amsterdam Marathon. De Atletiekunie heeft het Nederlands kampioenschap officieel toegewezen aan de TCS Amsterdam Marathon. Met de toevoeging van de Nederlandse titelstrijd wordt een verdere impuls gegeven aan de 45e editie van de grootste marathon van Nederland.

Alles over het NK Marathon
Meer info