TCS Marathon

De TCS Amsterdam Marathon, die in het bezit is van het IAAF Gold Label, heeft al jaren één van de snelste parcoursen van de wereld. In de ranglijst snelste marathonsteden bezit de grootste marathon van Nederland de zesde plaats. Hoogtepunten in het parcours blijven de start en finish in het Olympisch Stadion, de passage onder het Rijksmuseum door, langs de Amstel en het Vondelpark.

De TCS Amsterdam Marathon vindt plaats op zondag 20 oktober 2019. Het inschrijfgeld bedraagt €77,50 (inclusief Mizuno Runningshirt & chip). 

Parcours

Vlak, snel parcours met historisch karakter!

Het parcours in Amsterdam staat bekend om het vlakke, snelle en historische karakter. De start en finish vinden plaats in het historische Olympisch Stadion. Dit laat elk jaar weer een onvergetelijke indruk achter, met dank aan de aanwezigheid van de supporters op de ere- en marathontribune. Het parcours van de Marathon volgt een deel van het parcours van de Olympische Spelen in 1928 langs de Amstel, langs statige herenhuizen en enige molens. Dit landelijke traject biedt fraaie uitzichten (onder meer op de Arena) en geeft een indruk van de enorme bedrijvigheid die dagelijks op de Amstel heerst.

Het parcours leidt de deelnemers vlak langs de binnenstad van Amsterdam en kent vele hoogtepunten, die een aparte sightseeing tour ook meer dan waard zijn. Een aantal van de meest aantrekkelijke passages kun je hier lezen. 

Start en finish

De TCS Marathon start om 09.30 uur.

De finish vindt plaats in het Olympisch Stadion, vlak voor de eretribune. Na de finish ontvang je een medaille. Buiten het Olympisch Stadion krijg je bij de verzorgingspost fruit en Isostar. Wij verzoeken je na het passeren van de finishlijn direct door te lopen.

Startvakken

De deelnemers aan de marathon dienen zich op te stellen in één van de startvakken. Deze startvakken zijn in het Olympisch Stadion. Na binnenkomst vind je deze vakken aan de linkerzijde tot vóór de eretribune. De startvakken zijn ingedeeld naar de verwachte eindtijd. Op de kleur van jouw startnummer correspondeert met de kleur van jouw startvak.

Je dient uiterlijk om 9.15 uur in het Olympisch Stadion te zijn, na deze tijd zal de toegang tot het stadion worden afgesloten. Het Olympisch Stadion is vanaf 8.15 uur open. In ieder startvak zijn diverse toiletten.

Bekijk hier de indeling van de startvakken en de plattegrond van het startgebied. 

Tijdslimiet en klokken TCS Marathon

De tijdslimiet voor de TCS Amsterdam Marathon is 6 uur.  De finish in het Olympisch Stadion sluit om 17.00 uur.

Lopers die op het 25 km, 30 km, 35 km of 40 kilometerpunt op basis van het passeertijdenschema worden ingehaald door de bezemwagen en dus de gestelde tijdslimiet zullen gaan overschrijden, worden door een jurylid gevraagd hun race te beëindigen en uit veiligheids- en gezondheidsredenen plaats te nemen in de bezemwagen. Mocht je, ondanks het verzoek van het jurylid, toch besluiten jouw race voort te zetten, dan doe je dit op eigen risico. Het parcours wordt immers, na het passeren van de bezemwagen, weer vrij gegeven voor al het wegverkeer. Tevens worden de spons- en verzorgingsposten opgeruimd en is het niet meer mogelijk om in het Olympisch Stadion te finishen. Mocht je uit de race worden gehaald, dan kom je niet in aanmerking voor een medaille. Genoemde punten van de hele marathon dienen op de volgende tijden te zijn gepasseerd:

  • 25 km 13.14 uur
  • 30 km 13.55 uur
  • 35 km 14.36 uur
  • 40 km 15.17 uur

Klokken en kilometerpunten
Op de TCS Amsterdam Marathon staan bij de start en op de kilometerpunten 1, 2, 5, 10, 15, 20, 21, 25, 30, 35, 40 en 41 digitale klokken. Op elk 5 kilometerpunt registreert MyLaps de tussentijden. Daarnaast staat op elke kilometerpunt een bord.

Verzorgingsposten

Verzorgingsposten
Langs het parcours tref je een aantal spons- en verzorgingsposten aan. Hieronder lees je wat er waar aanwezig is en in welke volgorde het uitgedeeld wordt. Tevens vind je hier toiletten en een medische post.

Afstand Isostar Drink / Energy Bar / Energy Gel Water Bananen Sponzen
5 KM Isostar Drink en Energy Bar X   X
10 KM Isostar Drink en Energy Bar X   X
16 KM Isostar Drink en Energy Bar X X X
20 KM Isostar Drink en Energy Gel X X X
26 KM Isostar Drink en Energy Bar X X X
30 KM Isostar Drink en Energy Gel X X X
32 KM   X   X
35 KM Isostar Drink en Energy Gel X X X
38 KM Isostar Drink en Energy Gel X X X
41 KM   X   X
Finish Isostar Drink   X  

Onderweg wordt Isostar uitgedeeld in bekers (0,15). Bij de finish ontvangen alle deelnemers een flesje (0,33) Isostar. 

Dopingcontrole
Wedstrijdlopers van de hele marathon kan worden verzocht hun medewerking te verlenen aan de gebruikelijke dopingcontrole.

NK Marathon

Het Nederlands kampioenschap marathon vindt dit jaar plaats tijdens de TCS Amsterdam Marathon op zondag 20 oktober 2019. De Atletiekunie heeft het Nederlands kampioenschap officieel toegewezen aan de TCS Amsterdam Marathon. Met de toevoeging van de Nederlandse titelstrijd wordt een verdere impuls gegeven aan de 44e editie van de grootste marathon van Nederland.

Informatie over NK Marathon
Meer informatie