Nieuws /

Wilson Chebet: ‘Zelfs in Kenia noemen ze me Mister Amsterdam’

Wilson Chebet gaat op 20 oktober voor de hattrick. De Keniaanse atleet hoopt dan voor de derde maal als eerste de finish te bereiken tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Chebet heeft de afgelopen periode goed getraind en is er klaar voor, zo vertelt hij in Kenia waar we hem vorige week opzochten.

Daar leren we de atleet ook een beetje beter kennen. Chebet kwam in aanraking met lopen door zijn neef Moses Kiptanui, de bekende steepleloper. Die vertelde hem dat hij talent bezat en moest gaan trainen. Chebet nam het advies ter harte maar was in eerste instantie nog niet overtuigd van zijn eigen talent. ‘Ik schaamde me en zorgde dat ik al voor zes uur in de ochtend klaar was met trainen.’ Daarna begon hij met zijn normale activiteiten, het verbouwen van mais en het verhandelen van schapen.

Ook de stap naar het professionele hardlopen verliep niet vlekkeloos. Bij zijn eerste reis naar Europa haalde hij meteen de kranten maar niet op de manier waarop hij gehoopt had. Zijn toenmalige Franse manager ging er na de wedstrijd met hun geld vandoor en liet ze in de vrieskou staan. Ze gingen naar de burgemeester die het schandaal aan de media vertelde en zorgde dat ze veilig terug konden naar Kenia. Inmiddels wordt hij al een aantal malen begeleid door Zane Branson, die ook voormalig wereldrecordhouder Patrick Makau onder zijn hoede heeft. Sindsdien zit zijn carrière in een opwaartse lijn met inmiddels al twee zeges in Amsterdam en één in Rotterdam.

Losseveter maakte de volgende reportage:

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief