Nieuws /

TCS Amsterdam Marathon bekroond met IAAF Gold Label

De TCS Amsterdam Marathon heeft van de Internationale Associatie van Atletiek Federaties (IAAF) het Gold Label voor Road Races ontvangen. “Het is een grote eer dat we de hoogste waardering van de IAAF hebben gekregen”, aldus directeur van Le Champion, Simone Richardson. “We horen nu officieel thuis in het rijtje New York, Parijs, Londen, Boston en Berlijn.”

Al jaren is de TCS Amsterdam Marathon, die bekend staat om zijn snelle parcours, in bezit van het Silver Label. De laatste jaren is de grootste marathon van Nederland op diverse vlakken spectaculair gegroeid en heeft daarmee bewezen dat de internationale marathon behoort tot de grootste van de wereld. Met een aantal innovatieve ontwikkelingen heeft organisator Le Champion aan de strenge eisen voor het Gold Label voldaan. Een trotse Richardson licht toe: “Het deelnemersaantal steeg opnieuw enorm en was internationaler, de wedstrijd was live over de hele wereld te volgen en er werd weer sneller gelopen.”

Afgelopen editie steeg het deelnemersaantal naar ruim 38.000 over alle afstanden. Ten opzichte van 2009 is dat een groei van vijftig procent. De deelnemers kwamen uit maar liefst 80 verschillende landen, bij geen één hardloopevenement in Nederland komen zoveel nationaliteiten in actie. De marathon, die start en finisht in het fraaie Olympisch stadion, trok in 2012 maar liefst 12.800 hardlopers. Daarmee is de TCS Amsterdam Marathon de grootste marathon van Nederland.

Het Gold Label is ook mede te danken aan het zeer sterke topdeelnemersveld, zo staat Amsterdam op plaats acht van snelste marathons. Het parcoursrecord staat op naam van Wilson Chebet, hij liep in 2012 een tijd van 2.05.41. Wereldtoppers komen graag in Amsterdam vanwege het snelle parcours en de goed en strak georganiseerde wedstrijd. Chebet komt niet voor niets al drie jaar achter elkaar naar Amsterdam toe om een snelle tijd te lopen. Met meerdere snelle topatleten is de wedstrijd van hoog niveau en altijd boeiend om te volgen en finishen de toppers dicht op elkaar. Bij de vrouwen won in 2011 de huidige Olympisch kampioene Tiki Gelana (Ethiopië) in 2.22.08. Het parcoursrecord bij de vrouwen is echter in bezit van landgenote Meseret Hailu, die afgelopen editie 2.21.09 noteerde.

De goed bezette wedstrijd is sinds twee jaar over de hele wereld te volgen. De tv-productie is in handen van de organisatie, waardoor er een grote doelgroep bereikt kan worden. De live uitzending was in 2012 in 120 landen te volgen in Europa, Azië en Afrika. Daarmee werden vele miljoenen mensen bereikt, via onder andere Eurosport en SuperSport Afrika. Daarnaast waren de beelden van de marathon, met commentaar, via een livestream te volgen op www.tcsamsterdammarathon.nl.

De upgrade naar het Gold Label is een bevestiging dat de TCS Amsterdam Marathon van hoge kwaliteit is en dat het goed gaat met de Nederlandse wegatletiek. Wereldwijd staat Nederland bekend om zijn goed georganiseerde wedstrijden, de TCS Amsterdam Marathon is daar een voorbeeld van. Ook de Nederlandse toppers starten graag in Amsterdam. Zo koos Michel Butter afgelopen jaar speciaal voor Amsterdam om zijn persoonlijk record aan te scherpen. Succesvol liep hij naar 2.09.58, de derde snelste tijd gelopen door een Nederlander. Ook het Nederlands record van Kamiel Maase (2.08.21) en de beste tijd van Gerard Nijboer (2.09.01) zijn in Amsterdam gelopen. De TCS Amsterdam Marathon biedt Nederlandse lopers een platform om zichzelf verder te kunnen ontwikkelen.

Voor de stad Amsterdam is 2013 een bijzonder jaar. De grachten bestaan 400 jaar, het Concertgebouw 125 jaar, het Rijksmuseum wordt heropend en er zijn vele andere unieke evenementen die allemaal in één jaar vallen. Kortom: het wordt in Amsterdam een feestelijk jaar, met maandelijks boordevol culturele hoogtepunten. Deze activiteiten kan voor de deelnemer een extra stimulans zijn om in het weekend van 19 en 20 oktober naar Amsterdam te komen. De TCS Amsterdam Marathon is er dan ook van overtuigd dat de marathon dit jaar opnieuw enorm in trek zal zijn. Het doel om meer deelnemers aan de start te krijgen komt hiermee steeds dichterbij.

Het Gold Label is ook een beloning voor de sponsors, de Gemeente Amsterdam en de vele vrijwilligers die al jaren betrokken zijn bij de organisatie van de TCS Amsterdam Marathon. Dankzij een prachtige samenwerking is Le Champion er in geslaagd om deze enorme groei van de marathon door te maken. De ambitie voor de komende jaren liggen in een verdere stijging van het aantal deelnemers en nog snellere wereldtijden in Amsterdam.

In 2013 vindt de TCS Amsterdam Marathon plaats op zondag 20 oktober. Inschrijven is mogelijk via www.tcsamsterdammarathon.nl.

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief