Nieuws /

Sterkste deelnemersveld ooit op jacht naar parcoursrecord

2013_AM_Wilson_Chebet_2

De 38e TCS Amsterdam Marathon, die aanstaande zondag plaatsvindt, presenteerde vandaag haar deelnemersveld tijdens een persconferentie in het Olympisch Stadion. Wilson Chebet, Bernard Koech en Getu Feleke, de drie grote kanshebbers voor de overwinning én het parcoursrecord van 2.05.41, gaven aan klaar te zijn voor de strijd. Ook Koen Raymaekers en Miranda Boonstra hebben een succesvolle voorbereiding gehad en hopen deze te belonen met een persoonlijk record.

Wilson Chebet is inmiddels een bekende in Amsterdam. Hij won de editie van 2011 en 2012 en heeft een goede voorbereiding achter de rug. “Ik ben beter in vorm als vorig jaar. Ik hoop op het 21,1 kilometerpunt door te komen in 62.20”, aldus de 28-jarige goedlachse tweevoudig winnaar, die inmiddels zowel in Nederland als Kenia ‘Mister Amsterdam’ wordt genoemd. “Ik voel me comfortabel in Amsterdam, als ik hier ben voelt het als thuis”, voegt hij toe. Getu Feleke is de winnaar van 2010 en heeft de snelste marathontijd achter zijn naam staan: 2.04.50. “Ik wil nu weer een persoonlijk record lopen. Ik wil mijn talent hier laten zien”, aldus de Ethiopische atleet. Met een razendsnel debuut van 2.04.53 wordt er veel verwacht van lichtgewicht Bernard Koech: “Alles is mogelijk op dit snelle parcours.”

De TCS Amsterdam Marathon beschikt over het sterkste deelnemersveld ooit. Naast deze drie toplopers, starten de nummer twee en drie van vorig jaar: Bantayehu Assefa en Abrha Gebretsadik. Ook Gilbert Yegon (winnaar 2009), Abdullah Shami Dawit (pr 2.05.42), Dickson Chumba (pr 2.05.46) en Franklin Chepkwony (pr 2.06.11) kunnen hoge ogen gooien. Jos Hermens, van Global Sports Communication, gaf aan dat er een grote kopgroep van ongeveer tien atleten samen van start gaat. “Deze atleten gaan zeker een aanval doen op het parcoursrecord van 2.05.41”, aldus de atletenmanager. Als alle omstandigheden zondag gunstig zijn, is een tijd in de 2.04 niet ondenkbaar.

Nederlandse atleten
Koen Raymaekers zal van start gaan met een aantal atleten die uit willen komen op een tijd rond de 2.10. “Ik voel dat een persoonlijk record mogelijk is. Het kan sneller dan 2.10.35. Michel Butter liep vorig jaar als derde Nederlander ooit onder de 2.10. Dat zou geweldig zijn en ik ben erop gebrand om dit te lopen”, blikt hij vooruit. Zijn trainingen, die hij zowel in Nederland als Kenia heeft afgewerkt, geven hem vertrouwen voor zondag. “Ik heb het anders aangepakt dan bij andere marathons, met veel marathontempo’s op het asfalt.” Ook Miranda Boonstra hunkert naar een snelle eindtijd. “Ik wil gewoon hard lopen”, zegt ze vol overgave. Het oude record van Carla Beurskens (2.26.34) heeft ze in haar achterhoofd. “Het zou heel gaaf zijn als dat zou lukken.” Ook zij veranderde haar trainingsschema, ze werkte een deel van haar trainingen af op een loopfiets. Ze is benieuwd of deze aanpak haar een snellere tijd oplevert.

De TCS Amsterdam Marathon, die georganiseerd wordt door Le Champion, maakt ook dit jaar weer een enorme groei door. Er worden maar liefst 42.600 deelnemers verwacht op de diverse afstanden. Een stijging van 4.500 deelnemers ten opzichte van vorig jaar. Ook de aanwezige wethouder van Amsterdam, Eric van der Burg, was zeer verheugd met de groei van dit internationale evenement en is erg blij dat Amsterdam zoveel mensen mag ontvangen. 17.000 deelnemers komen uit het buitenland.

De start van de TCS Amsterdam Marathon is zondag om 9.30 uur in het Olympisch Stadion. De wedstrijd is zondag in 129 landen live te volgen. Onder andere op Eurosport 2, Sport 1, RTV N-H, AT5 en via een livestream op www.tcsamsterdammarathon.nl.

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief