Nieuws /

‘Marathonamateur van 40+: laat je testen’

Fanatieke mannelijke amateurhardlopers ouder dan 40 die een marathon willen lopen, doen er goed aan zich vooraf medisch te laten keuren. Deze groep loopt namelijk het meeste risico op hartproblemen tijdens het lopen. Dat stelt professor Sanjay Sharma, medisch directeur van de London Marathon, tijdens het Europese Cardiologencongres dat momenteel bezig is in de Amsterdamse RAI.

De mannen bij wie het mis gaat, hebben meestal al hartproblemen, maar weten dat niet. Het gaat dan bijvoorbeeld om vernauwingen in de kransslagaderen of een hartspierziekte die nog niet bekend is. Fanatieke mannen, die goed voorbereid zijn en een goede conditie hebben, blijken toch het grootste risico te lopen.

In Nederland kun je, middels een sportmedisch onderzoek, jezelf laten testen door een sportarts. Sportmedische onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten en je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest met of zonder ademgasanalyse en hartfilmpje. Een inspanningstest is niet alleen nuttig om de gezondheid te controleren. Op basis van waarden uit deze test kunnen ook de persoonlijke trainingszones berekend worden die direct gebruikt kunnen worden voor het trainingsschema. Lees verder op Sportzorg.nl.

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief