Nieuws /

Boonstra, Raymaekers en Nageeye kiezen voor TCS Amsterdam Marathon

Koen Raymaekers, Abdi Nageeye en Miranda Boonstra staan zondag 20 oktober aan de start van de grootste marathon van Nederland, de TCS Amsterdam Marathon. Raymaekers kiest voor de vijfde keer in zijn carrière voor Amsterdam. “Het parcours ligt me goed. Mijn doel is om onder de 2 uur en 10 minuten te lopen”, aldus de 33-jarige atleet. Nageeye gaat zijn eerste marathon lopen. “Ik kijk gigantisch enthousiast uit naar mijn marathon debuut. Ik wil mee met de groep rond Raymaekers en een goed debuut op de marathon maken”, vertelde de Nederlands recordhouder op de 10 km. Boonstra wil op zondag 20 oktober haar persoonlijk record verbreken. “Amsterdam is een marathon met een mooi internationaal veld, een snel parcours, vaak goed weer en een meedenkende organisatie. Ik wil hier graag een stap maken naar een tijd onder de 2 uur 26 minuten”, aldus de 40-jarige marathonloopster.

Eerder dit jaar mislukte de poging van Raymaekers om zijn persoonlijk record te verbreken. In Rotterdam kwam de ervaren marathonloper niet verder dan 2.12.08. Kan hij de 2.10.35, die hij in april 2012 liep, uit de boeken schrijven? “Ik heb al drie keer eerder tijdens de Amsterdam Marathon mijn persoonlijk record aangescherpt en dat hoop ik dit jaar weer te doen”, aldus de in Kenia woonachtige atleet.

Voor de 24-jarige Nageeye is de marathon een nieuwe uitdaging. In april scherpte hij in Brunssum het Nederlands record op de 10 km aan tot 28.08. Op de halve marathon heeft hij een tijd van 1.04.01 staan, gelopen begin dit jaar tijdens de PWN Egmond Halve Marathon. Nageeye: “Momenteel ben ik in Ethiopië waar ik sinds afgelopen week train onder begeleiding van Getaneh Tessema. Ik train in een grote groep van allemaal jongens en meiden die de top willen halen. Dit is een heel inspirerende omgeving.”

Boonstra debuteerde in 2010 tijdens de Amsterdam Marathon. “Het beviel gelijk erg goed. Ik was toen al erg blij met 2.34 uur en had geen idee dat ik twee marathons later mijn pr op 2.27.32 zou hebben staan”, geeft ze aan. In Amsterdam wil ze minstens anderhalve minuut sneller lopen dan ze ooit deed. “Ik hoef zelf alleen nog maar hard te trainen en kijk uit naar 20 oktober.”

Door een lichte hernia blessure moest ze een voorjaarsmarathon laten schieten en ook het WK in Moskou, wat in augustus plaatsvindt, komt voor haar te vroeg. Inmiddels zijn de trainingen weer in volle gang en liep ze onlangs een solide 10 km in 34.05. De laatste marathon liep Boonstra op 14 oktober 2012 in Eindhoven, waar ze haar tweede tijd ooit liep in 2.28.18 en ze Nederlands kampioen werd. Boonstra werd in 2011 en 2012 tevens Nederlands kampioen op de 10 km.

De organisatie van de TCS Amsterdam Marathon, Le Champion, verwacht op zondag 20 oktober een record aantal deelnemers. Meer dan 40.000 internationale deelnemers zullen starten op de marathon, Mizuno Halve Marathon en TCS 8 km. De TCS Amsterdam Marathon is sinds 2013 in het bezit van het IAAF golden label en dat zal tijdens de 38e editie niet onopgemerkt blijven. Inschrijven is mogelijk t/m 29 september via www.tcsamsterdammarathon.nl.

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief