Nieuws /

“Het is een geweldige ervaring die je veel kan leren over jezelf!”

Elke marathonloper heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen motivatie om te gaan hardlopen en zijn eigen beleving van de TCS Amsterdam Marathon. Wij vroegen een paar deelnemers het hemd van het lijf en dat leverde prachtige boeiende verhalen op. Lees hier het enthousiaste verhaal van het 3 jaar getrouwde stel Guido (33) en Marit (31). Ouders van Amber van 6 en Roman van 5 en in 2007 in aanraking gekomen met de hardloopsport en daarna nooit meer losgelaten. “Het is een geweldige ervaring die je veel kan leren over jezelf.”, aldus Marit en Guido….lees snel verder waarom!

 

Hoe zijn jullie ooit begonnen met hardlopen?

Guido: In 2007 ben ik begonnen met hardlopen. Samen met een vriend had ik me ingeschreven voor de Groet uit Schoorl run in februari. We begonnen zonder al teveel training aan de run, het was pittig maar sindsdien ben ik altijd blijven hardlopen en gaan trainen voor grotere afstanden en betere tijden.

Marit: Ik ben begonnen met hardlopen in 2007. Ik was bezig met fitness maar vond dit steeds minder leuk. Buiten hardlopen gaf veel meer energie en uiteindelijk ben ik helemaal ‘overgestapt’ van fitness naar hardlopen. In het begin liep ik meestal met een vriendin en we deden in 2008 voor het eerst mee met een georganiseerde 5 km run. Het jaar daarop volgde de Dam tot Damloop. Ik dacht toen dat ik nooit verder zou rennen dan die 10 Engelse Mijl. Na beide zwangerschappen ben ik weer opnieuw gaan opbouwen en elke keer wilde ik iets verder komen, een nieuwe uitdaging.

Wat was je eerste halve of hele marathon?

Guido: Mijn eerste halve marathon was in 2009, in Amsterdam. In 2013 deed ik voor het eerst mee met de hele Marathon, ook in Amsterdam.

Marit: Mijn eerste halve marathon was in 2014 in Amsterdam en mijn eerste Marathon was afgelopen 9 april in Rotterdam.

Ik heb ooit eens gezegd dat ik voor mijn 30ste verjaardag aan een halve marathon wilde meedoen maar was daar verder niet heel serieus mee bezig. Guido had het echter wel goed onthouden en voor mijn 29ste verjaardag kreeg ik een startnummer van de halve marathon van Amsterdam cadeau, er was geen weg meer terug! Ongeveer 6 weken later renden we samen de Halve Marathon van Amsterdam.

Waarom heb je met de TCS Amsterdam Marathon meegedaan?

Guido: Het leek me gaaf om te starten en vooral te finishen in het Olympisch stadion van Amsterdam. Een historisch plek in de mooiste stad van Nederland.

Marit: Omdat ik deze cadeau kreeg voor mijn verjaardag en omdat we in Amsterdam wonen. Het is dichtbij huis en dus praktisch maar ook een hele mooie ervaring om je eigen stad eens op een hele andere manier te zien.

In april 2015 (een half jaar na de eerste halve marathon) heb ik een zware operatie ondergaan met een lang herstel. Mijn conditie moest ik helemaal opnieuw opbouwen, in het begin kon ik amper gewoon lopen. Na de halve marathon in 2014 besloot ik dat ik het jaar erop weer de halve marathon wilde rennen, met als doel mezelf te stimuleren om goed te herstellen en te vieren dat mijn lichaam dit weer zou kunnen. Ik zag er alleen tegenop dat ik die afstand nu alleen zou rennen (Guido wilde aan de hele marathon meedoen). Omdat hij het zo’n mooi doel vond kreeg ik voor onze trouwdag nu als cadeau dat hij weer met mij mee zou rennen. Daar was ik super blij mee!

Hoe heb je die dag ervaren?

Guido: Na een relatief korte trainingsperiode stond ik op 20 oktober 2013 aan de start van mijn eerste marathon. Ik was gespannen maar had er ook heel veel zin in. De eerste 28 kilometer ging het goed, daarna kwam de man met de hamer en heb ik met pijn en moeite de finish gehaald. Maar het was een overwinning en het smaakte naar meer! Van die eerste keer heb ik veel geleerd en ben veel meer gaan trainen en mij gaan verdiepen in  voeding. De tweede keer merkte ik meteen verschil. De man met de hamer ben ik niet meer tegengekomen en ik kon veel meer genieten van de sfeer, het parcours en de finish.

Marit: Beide keren vond ik heel bijzonder. De eerste keer is alles nieuw en spannend. Ik vond het heel zwaar maar de sfeer was geweldig en aan het eind kreeg ik vleugels! De tweede keer was wel weer spannend maar toch anders. Ik kon er meer van genieten en we finishten uiteindelijk 6 minuten eerder dan het jaar ervoor, dat had ik nooit durven hopen! Het blijft bijzonder om te ervaren dat je zoveel meer kan dan je denkt.

Hoe vond je het om te starten en de finishen in het beroemde Olympisch stadion van Amsterdam?

Guido: Dat vond ik fantastisch. Bij de start krijg je energie van de sfeer en is het bijzonder om met allemaal gelijkstemden op zo’n bijzondere plek te staan. Het finishen is helemaal geweldig, bij het binnenkomen van het stadion kreeg ik elke keer weer kippenvel.

 Marit: De start van de halve marathon in buiten het Olympisch stadion. De finish was geweldig. De sfeer, al die mensen en de muziek. In het Vondelpark zei ik nog ‘ik denk niet dat ik het red om het laatste stuk te rennen’ maar eenmaal in het stadion kreeg ik vleugels en zijn we met een sprint over de finish gegaan.

 

Wat zou je willen zeggen tegen iedereen die nog geen halve of hele marathon heeft meegelopen in Amsterdam?

Als je een halve of hele marathon wilt gaan rennen zouden wij zeggen: doen! Het is een geweldige ervaring die je veel kan leren over jezelf. Zowel op lichamelijk als mentaal vlak kom je jezelf tegen en kan je overwinningen behalen.  Het kan een mooi doel zijn om voor te trainen en het is fijn om op zo’n prachtig evenement samen te komen met zoveel mensen die dezelfde passie delen als jij.

 Het goed georganiseerde evenement met haar vrijwilligers en enthousiast publiek maken deze race van begin tot eind een beleving om nooit te vergeten.

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief