Nieuws /

“Iedereen kan een halve of hele marathon lopen”

Elke marathonloper heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen motivatie om te gaan hardlopen en zijn eigen beleving van de TCS Amsterdam Marathon. Wij vroegen een paar deelnemers het hemd van het lijf en dat leverde prachtige boeiende verhalen op. Ontmoet Kim van Oyen, een vrolijke dame van 23 jaar jong. Geboren in een klein dorp, Oude Wetering wat zij anderhalf jaar geleden heeft ingeruild voor de ‘grote’ stad, Amsterdam. Doordeweeks fulltime aan het werk als marketing coördinator van Vapiano Nederland. Minimaal 4 keer in de week sportief bezig en volgens haar kan “iedereen een halve of hele marathon lopen en begin met discipline en doorzettingsvermogen, dan komt de rest vanzelf.” Lees hier het inspirerende verhaal van Kim van Oyen die in 2016 haar eerste halve marathon liep!

Hoe ben je ooit begonnen met hardlopen?

Van mijn twaalfde tot en met ongeveer mijn zestiende heb ik op hockey gezeten. Elke week 2 keer trainen en op zaterdag een wedstrijd. Hockey is erg intensief en vergt een goede conditie. Tijdens de winterstop genoot ik vooral van heel veel lekker eten en weinig beweging. Mijn buurman en buurmeisje waren op dat moment actief aan het hardlopen en dit wilde ik ook weleens proberen. Het leek mij een goed alternatief voor mijn hockeytraining. In het begin was ik na 3 kilometer helemaal gesloopt, daarna heb ik periodes gehad dat ik weken achter elkaar liep en dan weer weken niet. Inmiddels ging 5 kilometer mij al redelijk makkelijk af. Na 4 jaar hockey heb ik de sportschool een kans gegeven en sinds die tijd ben ik hardlopen en krachttraining blijven combineren. Het aantal kilometers en mijn snelheid heb ik zeker afgelopen 2 jaar aanzienlijk opgebouwd.

Wat was je eerste halve of hele marathon?

Vorig jaar (2016) heb ik mijn eerste halve marathon gelopen. Dit was de Mizuno Halve marathon van Amsterdam!

Waarom heb je met de TCS Amsterdam Marathon meegedaan?

Na verschillende hardloopwedstrijden/lopen van 10 km zoals de Nike Ladies Run en Stayokay loop in Amsterdam wilde ik meer uitdaging. Op een zondag heb ik een vriendin van mij een berichtje gestuurd om te vragen of zij het misschien ook zag zitten om een halve marathon te gaan doen. Daar moest ze nog even een nachtje over slapen, uiteindelijk hebben wij ons dezelfde dag nog ingeschreven. Heerlijk impulsieve actie! Aangezien ik in Amsterdam woon en hier ook altijd ga hardlopen, leek het mij heel leuk om mijn eerste halve marathon in Amsterdam te doen.

Hoe heb je die dag ervaren?

Alle emoties zijn die dag wel door mij heen gegaan! In de ochtend was ik gigantisch hyper, nerveus en vol extase. Het was prachtig weer voor een zondag in oktober en vriendinnen en familie stonden langs de kant. Dit vond ik heel fijn en had ik echt nodig! Wat bijzonder om met zoveel mensen tegelijk te starten en ieder van hen heeft uiteindelijk hetzelfde doel. Het lopen ging over het algemeen lekker, wel moest ik even wennen aan zoveel mensen om mij heen. De laatste 5 kilometer had ik het echt heel zwaar. Op dat moment ging er zoveel door mij heen. Het is naast een fysieke, ook echt een mentale strijd. ‘Nee ik kan niet meer, ik moet echt even wandelen’. Ondertussen werd ik ingehaald door zoveel mensen. ‘Kim, schiet op rennen! Iedereen loopt je voorbij!’ Dit soort eenzijdige gesprekken voer op dat moment continue met jezelf. Bijzonder om met zoveel mensen tegelijk te lopen maar eigenlijk 21,1 kilometer helemaal zelf te moeten doen.

Hoe vond je het om te starten en te finishen in het beroemde Olympisch Stadion van Amsterdam?

De start heb ik vooral ervaren als veel spanning en lang wachten. Toen ik eenmaal mocht zette ik gelijk tempo. Op een gegeven moment moest ik tegen mezelf zeggen dat ik wat rustiger aan moest doen, wilde ik in normale staat over de finish komen. Het moment waarop ik het stadion in kwam lopen was al waanzinnig. Het gaf mij een enorm veel energie om zoveel mensen op de tribune te zien juichen. Op dat moment had ik nog maar 1 doel en dat doel is dan zo dichtbij. Legendarisch om over de finish te gaan, wat een geweldig en heerlijk gevoel! Mijn hele lichaam deed pijn en ik hoor mezelf nog schreeuwen: ‘Ik doe echt dit nooit meer! Het is echt verschrikkelijk!’. Nadat ik een tijd had neergezet ontstond er voor mij eigenlijk gelijk weer een nieuwe uitdaging…

Een aantal weken terug heb ik mij opnieuw ingeschreven voor dit jaar om de halve marathon van Amsterdam onder de 1:56:53 uit te lopen!

Wat zou je willen zeggen tegen iedereen die nog geen halve of hele marathon heeft meegelopen in Amsterdam?

Als het ooit je gedachte is gepasseerd en je wilt ergens voor gaan en een doel voor jezelf stellen, ga ervoor! Hoe meer je traint, hoe leuker het wordt. Voor mij werkt het soms zelfs als een verslaving. Daarnaast ben ik van mening dat iedereen een halve of zelfs een hele marathon kan lopen. Het begint allemaal met discipline en doorzettingsvermogen, dan komt de rest vanzelf 😉

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief