Le Champion
NederlandsEnglishDeutschFrançaisEspañol

Nieuws

Hattrick voor Wilson Chebet in nieuw parcoursrecord TCS Amsterdam Marathon

20-10-2013

Mister Amsterdam heeft vandaag zijn favorietenrol waargemaakt tijdens de 38e TCS Amsterdam Marathon. Wilson Chebet kwam onder luid gejuich het Olympisch Stadion binnen en scherpte het parcoursrecord met vijf seconden aan tot 2.05.36. Dat betekende zijn derde winst op rij, een bijzondere prestatie. Bij de vrouwen was de winst eveneens voor Kenia. Valentine Kipketer ontving de bloemen na 2.23.02 en liep daarmee een persoonlijk record.

Een zeer grote groep van ongeveer twintig atleten ging voortvarend van start om een aanval te doen op het parcoursrecord van 2.05.41 (Chebet, 2012). Tot 15 km zat het tempo er goed in, maar de tegenwind langs de Amstel richting Ouderkerk aan de Amstel gooide roet in het eten, waardoor het tempo wat wegzakte. De meeste Afrikanen, die een paar goede hazen om zich heen hadden, konden nog wel volgen. Pas rond 34 km vond er een prachtige strijd plaats tussen Bernard Koech en Wilson Chebet. Koech liep heel makkelijk weg en Chebet hield zijn opponent scherp in de gaten. Koech, met een pr van 2.04.53, kreeg echter wat kramp en moest zijn tegenstander laten gaan. De 28-jarige held van Amsterdam zette na 38 km zijn eindsprint in en was opnieuw sneller in Amsterdam. “Het is speciaal om hier te lopen, iedereen noemt mijn naam”, aldus de enthousiaste Keniaanse winnaar.

Het podium werd gecompleteerd door Berhanu Girma en Bernard Koech. De Ethiopische Girma scherpte zijn record met ruim twee minuten aan tot 2.06.06 en mag zich de verrassende nummer twee noemen. Koech noteerde 2.06.29 (derde).

Valentine Kipketer won met overmacht in 2.23.02. Eerder dit jaar won de jonge atlete de marathon van Mumbai in 2.24.33, dit is dus haar tweede marathonwinst dit jaar. Zelf had de fanatieke loopster op een tijd van 2.22.00 gehoopt, desalniettemin was ze blij met deze titel. De nummer twee, Serena Burla uit de Verenigde Staten die een persoonlijk record van 2.28.01 liep, bracht een bijzonder verhaal met zich mee. De atlete is genezen van kanker en liep de 42,195 uit met gouden veters, die gekoppeld zijn aan het goede doel van de marathon VUmc Cancer Center Amsterdam. Derde werd de winnares van 2010, Alice Timbilil. De 30-jarige Keniaanse finishte na 2.28.36.

De Nederlanders atleten hadden een aantal tegenslagen te incasseren. Koen Raymaekers moest het na ruim een uur voor gezien houden vanwege kuitklachten en ook Rens Dekkers haalde de finish niet. Ronald Schröer had vandaag de beste Nederlandse papieren en klokte 2.16.28. Weliswaar de teamlimiet voor de EK in Zurich, maar geheel tevreden was hij niet. “Ik heb lang gestreden tot 34 km, toen liep ik op 2.14 koers en heb daarvoor mooie kilometers gelopen. Daarna kreeg ik wat kramp en kon ik het tempo niet vasthouden.” Hugo van den Broek miste op een haar na de teamlimiet voor het EK: 2.18.02, terwijl 2.18.00 vereist is. Derde Nederlander werd Sebastien Schletterer (2.27.15).

Miranda Boonstra kon haar droom om in de 2.26.00 te lopen niet waarmaken. Moegestreden kwam ze over de finish na 2.31.49. Een echte verklaring had ze niet voor haar teleurstellende prestatie. “Het was gewoon zwaar, vooral na 35 km.” Na haar kwamen Linda McFarland (2.46.34) en Miriam van Reijen (2.47.42) binnen.

Recordaantal deelnemers
De TCS Amsterdam Marathon, die in het bezit is van het IAAF Gold Label, ontving vandaag in het Olympisch Stadion meer deelnemers dan ooit. Er schreven maar liefst 42.600 hardlopers zich in op de diverse onderdelen (marathon, Mizuno Halve Marathon, TCS 8 km en kinderlopen). Dat zijn er 4.500 meer dan een jaar eerder. Daarmee is het evenement in de breedte aanzienlijk gegroeid. Met bijna 15.000 ingeschreven marathonlopers is de TCS Amsterdam Marathon de grootste marathon van Nederland en behoort bij de grootste marathons van Europa. Met 17.000 inschrijvingen vanuit het buitenland blijkt dat de TCS Amsterdam Marathon internationaal erg in trek is. Met 82 nationaliteiten was de sfeer in en rondom het Olympisch Stadion overweldigend.

2 reacties op Hattrick voor Wilson Chebet in nieuw parcoursrecord TCS Amsterdam Marathon

  1. geweldige sfeer! heb genoten van het prachtige parcours en organisatie. (zat na 42 km tjokvol met sportdrank en gels.) wat een verschil met 1997! ik kom volgens jaar zeker terug. grt. Egbert

  2. SUPER was het SUPER weer ook Heerlijk zonnetje. Mijn eerste marathon (ik ben 49) verliep in het begin voorspoedig. Na 30 km ging mij knie opspelen. (Overbelasting). Ik moest (net als vele anderen soms even gaan wandelen. Maar de laatste 2 km had ik vleugels en stoof iedereen voorbij. 4.11.22 was mijn eindtijd. De benen doen nu wel zeer maar het was het waard.

Geef een reactie

TATA Consultancy Services
Mizuno IAmsterdam
Sky Radio Telegraaf Air France JCDecaux AA Drink De Echo