Nieuws

“Deze mag niet missen op je lijst!”

Elke marathonloper heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen motivatie om te gaan hardlopen en zijn eigen beleving van de TCS Amsterdam Marathon. Wij vroegen een paar deelnemers het hemd van het lijf en dat leverde prachtige boeiende verhalen op. Mariëlle van der Struijf, (20 jaar getrouwd, moeder van een tweeling van 17 en al 10 jaar werkzaam bij Unique) liep in 2012 haar eerste halve marathon in Amsterdam en vind dat je “deze niet mag missen op je lijst!”

Hoe ben je ooit begonnen met hardlopen?

In 2011 werd mij gevraagd of ik mee wilde lopen met de Dam tot Damloop voor een goed doel, ik had nog nooit hard gelopen… Was toen ook maar 6,4 km dus dacht kom op laten we gaan trainen en dan zal het vast wel lukken. Dat was het begin van een verslaving kreeg er zoveel energie van en wilde eigenlijk direct al meer. Mijn familie is vrijwilliger bij Le Champion en hadden mij geadviseerd om lid te worden en Egmond als 2e loop te gaan doen. En zo is het begonnen.

Wat was je eerste halve of hele marathon?

In 2012 mijn eerste halve marathon in Amsterdam. Ik woon in Amsterdam en wat is er nou mooier om dan ook je eerste halve marathon te lopen in je eigen stad?! En het was fantastisch! De Mizuno halve marathon was echt goed georganiseerd, gezelligheid en vooral genieten!

De finish in het Olympisch Stadion is een fantastische ervaring! Het gevoel wat je krijgt als je het stadion binnenloopt….kippenvel.

Wat zou je willen zeggen tegen iedereen die nog geen halve of hele marathon heeft meegelopen in Amsterdam?

Deze mag niet missen op je lijst!! Gezelligheid, mooi parcours en goed georganiseerd!

“Het is een gevoel en emotie die je nooit meer vergeet!”

Elke marathonloper heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen motivatie om te gaan hardlopen en zijn eigen beleving van de TCS Amsterdam Marathon. Wij vroegen een paar deelnemers het hemd van het lijf en dat leverde prachtige boeiende verhalen op. Lees hier het enthousiaste verhaal van Victor Verschoor, 38 jaar uit Schoorl en werkzaam als manueel-fysiotherapeut. Hij vind het uitlopen van de TCS Amsterdam Marathon “bijzonder om voor zo’n doel te leven, je hele omgeving leeft mee en als je, na al die zweetdruppels en volharding, het dan kan volbrengen is onbeschrijfelijk!”

Hoe ben je ooit begonnen met hardlopen?

Jaren geleden ooit begonnen omdat andere sporten teveel tijd in beslag namen, met hardlopen kan ik zelf bepalen waar en vooral wanneer ik wil. Vanuit mijn woonplaats in Schoorl zit ik zo in het mooiste duin van Nederland. De rust en ruimte die het me geeft is geweldig. Tijdens een studie periode het hardlopen weer ontdekt. Soms is het bijna een meditatie, zo’n kracht kan ik er uit halen.

Wat was je eerste halve of hele marathon?

Mijn eerste halve marathon heb ik in Egmond gelopen, dat was 2014. Samen met mijn broer en zwager. Uiteindelijk naar tevredenheid gelopen in 1:54. In 2015 heb ik mijn eerste marathon gelopen. De Amsterdam TCS Marathon samen met mijn loopmaatje Jolanda Grimbergen. Vanuit mijn opleidingen had de Marathon voor mij iets magisch, het hele proces er naar toe, de keuzes die je in dat proces maakt, de dag zelf maar ook daarna het herstel. Vanuit mijn beroepsperspectief is dat zeer interessant en bijzonder om zelf mee te maken.

Waarom heb je met de TCS Amsterdam Marathon meegedaan?

Ik heb voor de Amsterdam Marathon gekozen omdat het starten en finishen in het Olympisch Stadion fantastisch is, dat maakt het allemaal nog specialer. Daarbij is de organisatie bij de evenementen van Le Champion altijd top.

Hoe heb je die dag ervaren?

De dag was fantastisch! Ik weet nog goed hoe bijzonder ik het vond om onder het bord “Athlete’s Only” te lopen vlak buiten het stadion. Ik heb de loop heel bewust meegemaakt, kan van elke fase wel een gevoel of herinnering oproepen. Op diverse plaatsen langs het parcours stonden bekenden wat elke keer weer een mooi doel was om naar toe te lopen. Maar ook de laatste kilometers vechtend voor ontspanning en tegen de kramp richting het stadion. Uiteindelijk samen met Jolanda 3:59,24 gelopen!

 

Hoe vond je het om te starten en te finishen in het beroemde Olympisch Stadion van Amsterdam?

Heel bijzonder! Om het stadion binnen te lopen als atleet is geweldig, ik had al een keer als vrijwilliger bij de TCS Amsterdam Marathon in het stadion geholpen en dus kon me goed voorstellen hoe het zou zijn, maar eigenlijk is het een groot kippenvel moment. De finish is eigenlijk het meest gedenkwaardige moment, dit komt omdat veel bekenden en familie werken als vrijwilliger in het stadion dat maakte het ook extra speciaal en emotioneel. Wat me ook is bij gebleven is; Wat een tartanbaan met je benen doet als je 42km lang op verharde grond hebt gelopen: Alsof je op een trampoline aan het rennen bent, mijn benen stuiterden voor mijn gevoel alle kanten op!

Wat zou je willen zeggen tegen iedereen die nog geen halve of hele marathon heeft meegelopen in Amsterdam?

Het is een gevoel en emotie die je nooit meer vergeet! Het is bijzonder om voor zo’n doel te leven, je hele omgeving leeft mee en als je, na al die zweetdruppels en volharding, het dan kan volbrengen is onbeschrijfelijk!

We organiseren ook deze geweldige hardloop evenementen!

De TCS Amsterdam Marathon wordt al jaren met passie en veel liefde voor de sport georganiseerd door Le Champion. Maar de marathon van Amsterdam is niet de enige hardloopwedstrijd die we organiseren. We organiseren maar liefst 6 andere hardloopevenementen….en we hebben ze hier even in chronologische volgorde op een rijtje gezet voor je!

Saucony Egmond Halve Marathon (januari)

Een beest van een wedstrijd begin januari waarin de strijd tegen de (weers)elementen elk jaar weer een verrassing brengt. Dwars door de wind over het prachtige strand van Egmond om bij het keerpunt de duinen in te gaan op weg terug naar deze mooie badplaats. Find your strong en kies uit een halve of een kwart marathon….als je durft! http://www.egmondhalvemarathon.nl/

Groet uit Schoorl Run (februari)

De parel onder de hardloopwedstrijden in Nederland. Volgens velen het mooiste parcours van Nederland. Sprookjesachtig, wonderschoon, dwars door de bossen en duinen. Dit jaar met een extra dimensie door de schilderachtige duinen die geheel onder de sneeuw lagen. We krijgen er nog kippenvel van! Kies uit 30 km, een halve marathon of de 10 km. Geloof ons: hier wil je echt een keer gelopen hebben! http://www.groetuitschoorl.nl/

Runner’s World Zandvoort Circuit Run (maart)

In de gezellige badplaats klinkt elk jaar het startschot voor de lente op het beroemde circuit van Zandvoort! De Runner’s World Zandvoort Circuit Run brengt je eerst over het race circuit, daarna over het strand om dan via de duinen en het centrum van Zandvoort weer terug te komen op het circuit waar je met een big smile over de finish gaat! Het meest afwisselende parcours wat je maar kunt wensen! Kies uit de halve marathon, 12 km of 5 km. http://www.zandvoortcircuitrun.nl/

Alkmaar City Run by night (mei)

Dwars door de prachtige historische binnenstad van Alkmaar! Elk jaar weer een evenement waar je u tegen zegt. Een echte ‘fun run’ met overal in de stad muziek, gezelligheid, lichteffecten en nog veel meer! Je loopt met een grote glimlach rond, dat is eén ding wat zeker is! Kies uit de 10 km of de 5 km en loop gezellig mee! http://www.alkmaarcityrun.nl/

Damloop by night (september)

Het ‘kleine’ broertje van de Dam tot Damloop. Maar inmiddels al flink volwassen geworden! De avond voor de Damloop wordt deze ‘fun run’ vol lichtjes gelopen in het ontzettend gezellige centrum van Zaandam. 8 kilometer vol enthousiasme, lichteffecten, opzwepende muziek en nog veel meer! Inmiddels al meer dan 13.000 hardlopers staan er aan de start! Gezellig is het hier zeker! http://www.damloop.nl/

Dam tot Damloop (september)

Hoe kunnen we het beste de wereldberoemde Dam tot Damloop omschrijven? De grootste Businessrun ter wereld? Een engels sportblad omschreef het in één zin: Damloop is DAM fun! En dat is het ook! 16 kilometer van Amsterdam naar Zaandam. 45.000 deelnemers die de IJtunnel induiken, dwars door het gezellige Amsterdam Noord en via de “feest straten” in Zaandam eindigen op de Peperstraat. Elke hardloper in Nederland wil deze run een keer gelopen hebben en wij genieten elk jaar weer van de ambiance, de sfeer in alle wijken en de sportiviteit van alle deelnemers. http://www.damloop.nl/

TCS Amsterdam Marathon (oktober)

Één van de snelste marathons van de wereld is de TCS Amsterdam Marathon!  Wat kunnen we zeggen over deze fantastische marathon? Over het starten en finishen in het Olympisch Stadion? Over de passage van het Rijksmuseum? Over de gezelligheid in het Vondelpark? Over je grenzen verleggen en die 42 kilometer en 195 meter hardlopen? Over….ja…over alles wat elke marathonloper meemaakt in Amsterdam! Wij zeggen er maar niets over, want we willen graag dat jij dat zelf gaat ervaren! Kies voor de hele marathon, de halve marathon of de 8 km.  http://www.tcsamsterdammarathon.nl/

 

We zijn al over de helft!

Goed nieuws! Met nog ruim vier maanden te gaan zijn al meer dan de helft van alle inschrijvingen al over de toonbank gegaan! Ook dit jaar is het enthousiasme dus weer ontzettend groot in de hardloopwereld en weet men de weg naar Amsterdam te vinden. Het startveld zal wederom enorm divers zijn,  want inmiddels komen er atleten uit 111 landen aan de start in het prachtige Olympische Stadion en het aantal landen stijgt nog steeds!

Schrijf je in!

Schrijf je in voor die prachtige hele marathon, de Mizuno halve marathon of de TCS 8 kilometer en be part of Amsterdam sports history! 

Bekijk de 2016 aftermovie!

Kom alvast in de spirit van de TCS Amsterdam Marathon en bekijk de 2016 aftermovie!

“De allermooiste marathon is die van Amsterdam!”

Elke marathonloper heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen motivatie om te gaan hardlopen en zijn eigen beleving van de TCS Amsterdam Marathon. Wij vroegen een paar deelnemers het hemd van het lijf en dat leverde prachtige boeiende verhalen op. Sunny Schippers (https://www.instagram.com/mistermarathon/) uit Amsterdam die in 2008 zijn allereerste marathon liep in Amsterdam en inmiddels al 47 marathons heeft gelopen! Lees zijn verhaal waarom hij de TCS Amsterdam Marathon de mooiste vindt!

Hi, stel je even voor!

Ik ben Sunny Schippers (rechts op de foto!), Amsterdammer en sinds 2008 fanatiek marathonloper. Na mijn eerste marathon (2008 in Amsterdam) ben ik marathonlopen gaan combineren met reizen. Ik heb vanaf 2009 meer dan 30 marathons in het buitenland gelopen. In de juiste volgorde: Dublin (2009), Stockholm (2010), Kopenhagen, Berlijn (2011), Praag (2012), Jerusalem, Rome, Kiev, Rio de Janeiro, Boedapest, Istanbul (2013), Miami, Washington, Madrid, Riga, New York, Las Vegas (2014), Dubai, Barcelona, Belfast, Chicago, Pisa (2015), Tokio, Boston, Great Breweries Puurs, Helsinki, Vilnius, Frankfurt (2016) en tot nu toe in 2017 Marrakesh en Parijs. En dit jaar staan de marathons van Tallinn, Keulen en Athene nog in de planning. De allermooiste? Amsterdam! Die heb ik dan ook 5x gelopen (2008, 2010, 2011, 2012 en 2014). En dit jaar komt daar nummer 6 bij. Mijn PR staat inmiddels op 2:46:29, begin dit jaar gelopen in de eerste marathon van Amstelveen. Het was genoeg voor de overwinning, ook een heel bijzonder moment. Het aantal marathons staat op dit moment op 47, en ik hoop er nog veel te kunnen lopen. Waarvan een aantal uiteraard in Amsterdam.

Na afloop van mijn 5e marathon Amsterdam in 2014 met een trotse moeder

 

Hoe ben je ooit begonnen met hardlopen?

In 2007 kreeg ik via het bedrijf waarvoor ik werkte de kans om de Damloop te gaan lopen. Ik wilde uiteraard een betere tijd neerzetten dan onze sportieve directeur. Dat is me uiteindelijk niet gelukt, maar het hardloopvirus had me te pakken. Al snel kwam ik terecht bij Dave Baars van Running Holland. Hij heeft me echt hardlopen geleerd, mijn enthousiasme verder aangewakkerd en mij uiteindelijk begeleid in aanloop naar mijn eerste marathon.

Mijn 2e marathon Amsterdam in 2010 waarbij ik heel subtiel wil aangeven dat het mijn 9e marathon in totaal is. En vervolgens vol in de kramp schiet wanneer ik op mn knieen ga bij de finishfoto 😉

Wat was je eerste halve of hele marathon?

Mijn eerste halve marathon was in 2007, een maand na de Damloop. Ik was goed getraind, vond de Damloop een geweldig evenement om mee te maken en het smaakte naar meer. Ik heb me toen ingeschreven voor de halve van Amsterdam. Na mijn eerste halve marathon kreeg ik een medaille waarop die ½ voor de marathon toch wel erg knaagde. Vanaf dat moment ben ik mij gaan richten op mijn eerste marathon, en dat werd uiteraard de marathon van Amsterdam. Een jaar later. Met wat jongens uit mijn zaalvoetbalteam hebben we begin 2008 besloten om ons in te schrijven en toen was er geen weg meer terug. Als Amsterdammer kon ik niet anders dan in mijn eigen stad debuteren. Die eerste marathon zal ik nooit meer vergeten.

Waarom heb je met de TCS Amsterdam Marathon meegedaan?

Als Amsterdammer kun je niet anders dan in je eigen stad debuteren. Het is heel speciaal om op de voor jou bekende plekken te kunnen rennen, en zo veel bekenden langs de kant te zien staan. Het is een prachtig parcours, waarbij ik vooral altijd uitkijk naar het rustgevende stuk langs de Amstel. En die laatste kilometers, door het Vondelpark en de finish in het Olympisch Stadion.

Hoe heb je die dag ervaren?

Ik heb de marathon van Amsterdam dus 5 maal gelopen, waarvan de eerste verreweg de meest bijzondere ervaring was. Het was een hele beladen race. Ik heb hard getraind in aanloop naar die eerste marathon. Na 47 marathons weet ik inmiddels wel dat ik ze kan lopen, maar die spanning in aanloop naar mn eerste..geweldig. Mijn eerste marathon had alles in zich. Mijn vader is in 2004 overleden en ligt op begraafplaats Zorgvlied. Na ongeveer 12km kom je daar langs, en daar stonden mijn moeder, broer en zus. En dan vervolg je met een brok in je keel de weg. Langs de Amstel kwam trainer Dave Baars naast me fietsen en gaf mij het juiste zetje in de goede richting. Ik voelde me boven verwachting sterk. Ik kon zelfs genieten van alle mensen aan de kant, het mooie parcours en het lange stuk door het Vondelpark. Bij het stadion aangekomen wist ik dat ik mijn eerste marathon binnen was. Ik zag mijn moeder, zus, broer en vrienden staan en rende over de finish. En daar kwam de tranen. Al het harde werken van de afgelopen maanden, alle emoties van de dag..het kwam er allemaal uit. Met 3:29:12 had ik een geweldig debuut. Daarna natuurlijk naar Cafe Bos op de Amstelveenseweg om alle andere lopers aan te moedigen. Ben daar uiteindelijk zo dronken geworden dat ik mij dezelfde avond nog heb ingeschreven voor een volgend avontuur. De marathon van Rotterdam. Nu mocht het 😉

Hoe vond je het om te starten en te finishen in het beroemde Olympisch Stadion van Amsterdam?

Ik denk dat dat 1 van de meest iconische start en finishlocaties is die je je kunt wensen. Het was bijzonder om met zoveel mensen te starten, maar nog bijzonderder om daar te finishen.

Wat zou je willen zeggen tegen iedereen die nog geen halve of hele marathon heeft meegelopen in Amsterdam?

Wacht niet te lang en doe mee! 

“Ik had kippenvel over mijn hele lijf!”

Elke marathonloper heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen motivatie om te gaan hardlopen en zijn eigen beleving van de TCS Amsterdam Marathon. Wij vroegen een paar deelnemers het hemd van het lijf en dat leverde prachtige boeiende verhalen op. Voormalig semi prof hardloper Jeroen van Erp (o.a. winnaar van de Marathon van Almere en 3e op NK Cross 2000) vertelt waarom hij met kippenvel over zijn hele lijf het Olympisch Stadion inliep en waarom hij iedereen aanraadt om de TCS Amsterdam Marathon te lopen! 

Hi Jeroen, stel je even voor!

Mijn naam is Jeroen van Erp en ik ben getrouwd met Peet en we hebben samen 2 kinderen Kiki en Guusje genaamd. Ik woon en werk in het prachtige Berg en Dal, de parel van Gelderland. Ik ben directeur van de basisschool Titus Brandsma. Hardlopen is al jaren mijn passie en sport in zijn algemeenheid heb ik hoog in het vaandel staan. Ik deed ooit mee met een hardloopwedstrijdje en werd daarna benaderd door een fanatiek hardloper of ik niet bij de plaatselijke atletiekvereniging wilde komen lopen en zo is het balletje gaan rollen.

Wat was je eerste hele marathon?

Mijn eerste marathon was in Almere. Ik liep daar 2.19 uur en won gelijk de race! Het was ook gelijk mijn snelste tijd ooit op een marathon. Mijn snelste tijd op de 10km is 29:07. In de voorbereiding voor een marathon maakte ik zo’n 150 km per week. Ik wist elk hoekje en gaatje te vinden in het Groesbeekse bos waar ik lekker trainde. 

Hier ben ik op weg naar de marathon. Je ziet de richttijden die ik op mijn hand had geschreven nog goed staan.

Waarom heb je met de TCS Amsterdam Marathon meegedaan?

Het is een goed georganiseerde wedstrijd met veel snelle atleten. De ambiance is te gek. Met name de start en finish in het Olympisch Stadion geven een kick. Ik was door de organisatie uitgenodigd om de dag voor de marathon al aanwezig te zijn. Hierdoor leef je echt naar de wedstrijd toe. Een gezamenlijk diner met andere atleten die allemaal leven voor de sport. Prachtig! Ik deed mee aan de 37e editie in 2012 en eindigde als eerste bij de categorie Masters 35 jaar. 

De dag zelf is een hele beleving. ’s Ochtends ben je gespannen (10 x naar de wc) en opgeladen. Je wilt maar één ding, namelijk: heel hard lopen! Liefst het hardst van iedereen! Tijdens de wedstrijd denk je niet teveel, maar ben je vooral aan het rennen, wat een heerlijk gevoel geeft, totdat je het zwaar krijgt en je jezelf tot het uiterste gaat pushen …….. heerlijk!

Als je dan volledig kapot het Olympisch stadion binnenloopt en je door het enthousiasme van het publiek, op je hele lijf kippenvel krijgt en hierdoor nog een sprintje weet te trekken tot aan de finish, is je dag voor de volle 200% geslaagd.

Ik had de marathon heerlijk uitgelopen in 2.23.45. Na het finishen van de marathon Amsterdam viel ik echter over een houten lat van de hekken.  Na die val werd mijn grote teen steeds dikker en blauwer….Vervolgens moest ik naar het ziekenhuis om gaatjes in mijn teennagel te laten boren zodat het bloed eruit kon. Verplicht een paar dagen rust dus!

Wat zou je willen zeggen tegen iedereen die nog geen halve of hele marathon heeft meegelopen in Amsterdam?

De TCS Amsterdam Marathon is een aanrader voor iedereen! Schrijf je vandaag nog in!

 

“Het geeft een magisch gevoel om in het Olympisch Stadion te starten en finishen”

Elke marathonloper heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen motivatie om te gaan hardlopen en zijn eigen beleving van de TCS Amsterdam Marathon. Wij vroegen een paar deelnemers het hemd van het lijf en dat leverde prachtige boeiende verhalen op. Lees hier het verhaal van Sergio Felter, 43 jaar en woonachtig in Amsterdam. Hij heeft inmiddels over de hele wereld al vele halve en hele marathons gelopen en naast actief deelnemer helpt Sergio als vrijwilliger ook graag bij hardloopwedstrijden zelf. Zo heeft hij al diverse malen als vrijwilliger gewerkt bij de TCS Amsterdam Marathon.  

Sergio is maar liefst 8 keer gestart in de Mizuno Halve Marathon en is ook 8 keer gefinisht en volgens hem “geeft het een magisch gevoel om in het Olympisch Stadion te starten en te finishen”.

Dat niet alle marathonverhalen een happy end hebben bewijst het verhaal van Sergio. Toen hij in 2014 voor het eerst meedeed aan de hele marathon in Amsterdam haalde hij helaas niet de finish. Hier vertelt hij zijn verhaal over zijn marathon.

Hoe ben je ooit begonnen met hardlopen?

De onverwachte dood van mijn oom Anton op het NS treinstation Zwolle was een echte motivatie om met mijn gezondheid aan de gang te gaan. Gezondheid is zo belangrijk! Ik ben eerst heel veel kilo’s afgevallen. Daarna ben ik gaan hardlopen en nooit meer gestopt. Ik liep mijn eerste halve marathon in Amsterdam in 2007 en in 2009 liep ik mijn eerste marathon in Rotterdam. De halve marathon van Zwolle in 2008 is voor mij heel bijzonder. Deze liep ik als eerbetoon aan mijn overleden oom.

Je allereerste marathon in Amsterdam was onfortuinlijk?

Helaas wel. In 2014 wilde ik voor het eerst de hele marathon van Amsterdam lopen. Maar het pakte minder goed uit voor mij. Na 7 kilometer stapte ik bij een verzorgingspost in een tramrail en klapte mijn enkel dubbel. Dat was gelijk game over. Mijn enkel was te dik om door te lopen. Door een supporter ben ik terug gefietst naar het Olympisch Stadion. Het was een moeder wiens twee zonen ook meeliepen met de marathon. Ik kon bij haar achterop de fiets terug naar het stadion. Wat was dat een teleurstelling voor mij. Ik heb me toen voorgenomen om ooit nog een keertje de marathon in Amsterdam te lopen. 

Mijn vriendin loopt ook hard en die heeft de TCS Amsterdam Marathon wel al een keer uitgelopen. De tijd is rijp voor mij om in mijn eigen woonplaats de marathon lopen. Ik heb al over heel de wereld wereld een marathon uitgelopen, maar nog niet in mijn eigen Mokum. Soms ligt marathongeluk heel dichtbij voor het grijpen. Wellicht dat ik in 2018 een nieuwe poging ga doen!

Hoe vond je het om te starten en te finishen in het beroemde Olympisch Stadion van Amsterdam?

Het geeft een magisch gevoel om in het Olympisch Stadion te starten en finishen. Vooral als er veel publiek aanwezig. Alles is mogelijk! Ongeloof door een mooie prestatie. Teleurstelling omdat er misschien toch meer in had gezeten. Emotie is hardlopen. Finishen in het Olympisch Stadion is emotie.

Op donderdagavond train ik met German Silva en René van Ravenzwaaij bij atletiekvereniging Phanos Amsterdam in het Olympisch Stadion. Bij het Europees Kampioenschap Atletiek in het Olympisch Stadion heb ik meegeholpen als vrijwilliger. Inmiddels ken ik elke centimeter van de baan.

Wat zou je willen zeggen tegen iedereen die nog geen halve of hele marathon heeft meegelopen in Amsterdam?

Als je van een internationale ambiance houdt dan is de TCS Amsterdam Marathon iets voor jou. De lopers komen uit heel veel verschillende landen. Gezelligheid gegarandeerd in alle talen.Er zijn ook genoeg snelle lopers, als je een mooie prestatie wilt neerzetten. De pacers hebben een belangrijke rol bij het lopen van een PR, maar mede lopers kunnen ook een behoorlijke bijdrage leveren.

Op de expo kan je nog de laatste benodigdheden krijgen. Door de vele merken en diversiteit is het leuk om een kijkje te nemen in de expo. Voor elk wat wils. Dus mijn advies is: Niet twijfelen. Gewoon doen! Je krijgt er geen spijt van! 

“Iedereen kan een halve of hele marathon lopen”

Elke marathonloper heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen motivatie om te gaan hardlopen en zijn eigen beleving van de TCS Amsterdam Marathon. Wij vroegen een paar deelnemers het hemd van het lijf en dat leverde prachtige boeiende verhalen op. Ontmoet Kim van Oyen, een vrolijke dame van 23 jaar jong. Geboren in een klein dorp, Oude Wetering wat zij anderhalf jaar geleden heeft ingeruild voor de ‘grote’ stad, Amsterdam. Doordeweeks fulltime aan het werk als marketing coördinator van Vapiano Nederland. Minimaal 4 keer in de week sportief bezig en volgens haar kan “iedereen een halve of hele marathon lopen en begin met discipline en doorzettingsvermogen, dan komt de rest vanzelf.” Lees hier het inspirerende verhaal van Kim van Oyen die in 2016 haar eerste halve marathon liep!

Hoe ben je ooit begonnen met hardlopen?

Van mijn twaalfde tot en met ongeveer mijn zestiende heb ik op hockey gezeten. Elke week 2 keer trainen en op zaterdag een wedstrijd. Hockey is erg intensief en vergt een goede conditie. Tijdens de winterstop genoot ik vooral van heel veel lekker eten en weinig beweging. Mijn buurman en buurmeisje waren op dat moment actief aan het hardlopen en dit wilde ik ook weleens proberen. Het leek mij een goed alternatief voor mijn hockeytraining. In het begin was ik na 3 kilometer helemaal gesloopt, daarna heb ik periodes gehad dat ik weken achter elkaar liep en dan weer weken niet. Inmiddels ging 5 kilometer mij al redelijk makkelijk af. Na 4 jaar hockey heb ik de sportschool een kans gegeven en sinds die tijd ben ik hardlopen en krachttraining blijven combineren. Het aantal kilometers en mijn snelheid heb ik zeker afgelopen 2 jaar aanzienlijk opgebouwd.

Wat was je eerste halve of hele marathon?

Vorig jaar (2016) heb ik mijn eerste halve marathon gelopen. Dit was de Mizuno Halve marathon van Amsterdam!

Waarom heb je met de TCS Amsterdam Marathon meegedaan?

Na verschillende hardloopwedstrijden/lopen van 10 km zoals de Nike Ladies Run en Stayokay loop in Amsterdam wilde ik meer uitdaging. Op een zondag heb ik een vriendin van mij een berichtje gestuurd om te vragen of zij het misschien ook zag zitten om een halve marathon te gaan doen. Daar moest ze nog even een nachtje over slapen, uiteindelijk hebben wij ons dezelfde dag nog ingeschreven. Heerlijk impulsieve actie! Aangezien ik in Amsterdam woon en hier ook altijd ga hardlopen, leek het mij heel leuk om mijn eerste halve marathon in Amsterdam te doen.

Hoe heb je die dag ervaren?

Alle emoties zijn die dag wel door mij heen gegaan! In de ochtend was ik gigantisch hyper, nerveus en vol extase. Het was prachtig weer voor een zondag in oktober en vriendinnen en familie stonden langs de kant. Dit vond ik heel fijn en had ik echt nodig! Wat bijzonder om met zoveel mensen tegelijk te starten en ieder van hen heeft uiteindelijk hetzelfde doel. Het lopen ging over het algemeen lekker, wel moest ik even wennen aan zoveel mensen om mij heen. De laatste 5 kilometer had ik het echt heel zwaar. Op dat moment ging er zoveel door mij heen. Het is naast een fysieke, ook echt een mentale strijd. ‘Nee ik kan niet meer, ik moet echt even wandelen’. Ondertussen werd ik ingehaald door zoveel mensen. ‘Kim, schiet op rennen! Iedereen loopt je voorbij!’ Dit soort eenzijdige gesprekken voer op dat moment continue met jezelf. Bijzonder om met zoveel mensen tegelijk te lopen maar eigenlijk 21,1 kilometer helemaal zelf te moeten doen.

Hoe vond je het om te starten en te finishen in het beroemde Olympisch Stadion van Amsterdam?

De start heb ik vooral ervaren als veel spanning en lang wachten. Toen ik eenmaal mocht zette ik gelijk tempo. Op een gegeven moment moest ik tegen mezelf zeggen dat ik wat rustiger aan moest doen, wilde ik in normale staat over de finish komen. Het moment waarop ik het stadion in kwam lopen was al waanzinnig. Het gaf mij een enorm veel energie om zoveel mensen op de tribune te zien juichen. Op dat moment had ik nog maar 1 doel en dat doel is dan zo dichtbij. Legendarisch om over de finish te gaan, wat een geweldig en heerlijk gevoel! Mijn hele lichaam deed pijn en ik hoor mezelf nog schreeuwen: ‘Ik doe echt dit nooit meer! Het is echt verschrikkelijk!’. Nadat ik een tijd had neergezet ontstond er voor mij eigenlijk gelijk weer een nieuwe uitdaging…

Een aantal weken terug heb ik mij opnieuw ingeschreven voor dit jaar om de halve marathon van Amsterdam onder de 1:56:53 uit te lopen!

Wat zou je willen zeggen tegen iedereen die nog geen halve of hele marathon heeft meegelopen in Amsterdam?

Als het ooit je gedachte is gepasseerd en je wilt ergens voor gaan en een doel voor jezelf stellen, ga ervoor! Hoe meer je traint, hoe leuker het wordt. Voor mij werkt het soms zelfs als een verslaving. Daarnaast ben ik van mening dat iedereen een halve of zelfs een hele marathon kan lopen. Het begint allemaal met discipline en doorzettingsvermogen, dan komt de rest vanzelf 😉

Het prachtige Olympisch Stadion van Amsterdam

“Eens olympisch, altijd olympisch!”

Het iconische Olympisch Stadion is speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen van 1928, Een uniek ontwerp door architect Jan Wils heeft ervoor gezorgd dat het stadion nog steeds dagelijks functioneert als locatie voor evenementen, ceremonies en bijeenkomsten. Al jarenlang de start en finishplek van de TCS Amsterdam Marathon. Bekijk hier alle highlights van 2016!

In 2016 waren er nog meer prachtige evenementen in het stadion. De Europese Kampioenschappen Atletiek, Oldstars Voetbal, de onthulling van de Wall of Fame ter ere van de Olympisch Kampioenen van 2016, Olympic Moves, Gerrie Knetemann Classic, The Flying Dutch, de Amsterdam Marathon, het Amsterdamse sportgala, de finale van Nederlands Ruigste en meer! 

 

5 redenen waarom het geweldig is om je marathon te eindigen in het Olympisch Stadion!

De TCS Amsterdam heeft een unieke start én finish locatie, namelijk het beroemde Olympisch Stadion wat in 1928 het podium was van de Olympische Spelen die toen in Amsterdam werden gehouden. 

Wij geven je 5 redenen waarom het geweldig is om jouw marathon te eindigen in dit geweldige Olympische Stadion!

1  De laatste 200 meter is het alsof je op kussentjes loopt!

Na 42 kilometer asfalt en klinkers worden je voeten de laatste 200 meter verwend door die heerlijk zachte kunststof ondergrond van de atletiekbaan. Polyurethaan is het toverwoord waardoor jij je voelt zweven naar die finish! Het is alsof je op kussentjes loopt!

2 Die Olympische Ringen en de vlam!

Het heilige vuur ontvlamt in je als je de Marathontoren ziet staan waar in 1928 de Olympische Vlam voor de allereerste keer tijdens een Olympische Spelen werd aangestoken. En op het Olympisch Stadion hangen nog de 5 grote ringen van de Olympische Spelen uit 1928. Die magische ringen die menig Olympisch Atleet inmiddels op zijn/haar lijf heeft getatoeëerd. Bij het zien van die ringen gaat je adrenaline stromen en voel jij je als een ware Olympische top atleet! 

3 Duizenden supporters schreeuwen je naar de finish!

Het Olympisch Stadion zit bomvol toeschouwers die iedereen (ja, echt iedereen!) naar de finish schreeuwen! Vol enthousiasme zal je die laatste 200 meter naar de finish volbrengen. Je wilskracht krijgt een enorme dosis extra power door het juichen, klappen en schreeuwen. Vraag maar aan de 2016 winnaar Daniel Wanjiru die dankzij de steun van het publiek het parcoursrecord verbeterde!

4 Jouw Gouden medaille!

 

Finishen in het Olympisch Stadion heeft iets magisch! Iets ongrijpbaars. Het moment dat jij juichend over de finish gaat zal voelen alsof je een Olympische Medaille hebt gewonnen. Een moment dat je nooit van je leven gaat vergeten!

5 Je voelt je een Olympische HELD!

Een Olympische Marathon eindigt ook altijd in een Olympisch Stadion. Olympische Marathon atleten dromen nog steeds van het passeren van die finishlijn. En dat gevoel dat krijg jij ook als jij het in 1928 geopende stadion binnen rent voortgeschreeuwd door die duizenden toeschouwers en dan over die finishlijn rent. Dat gevoel krijg je nergens anders!

 

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief